Интернет

Sprint пуска в САЩ таблет на ZTE за $100

Владимир Владков

Щатският мобилен оператор Sprint пусна един от най-евтините таблети на пазара – модел на ZTE със среден клас възможности, но за да се възползват от ниската цена от $100, абонатите трябва да подпишат 2-годишен договор за услугите на телекома.

7-инчовият ZTE Optik работи под Android 3.2, вместо да ползва най-новата версия на мобилната операционна система 4.0, позната и като Ice Cream Sandwich. Таблетът работи в 3G мрежата на Sprint, но не и в по-бързата й WiMax мрежа.

Хардуерът на Optik е „сносен", но не е „върхът на сладоледа". Екранът е с резолюция WXGA 1280х800 , има 1,2GHz двуядрен процесор Qualcomm Snapdragon, 1GB RAM памет и 16GB за съхранение. Разполага със задна 5-мегапикселова камера и предна 2 Mpx за видеоразговори.

Таблетът се продава с предварително инсталирано приложение за писане Swype, Sprint TV и купчина приложения на Google като Gmail, Maps с навигация и Google Books. Има слот за разширяване на паметта, който побира карти microSD с капацитет до 32GB.

Wi-Fi радиочипът е малко демоде, тъй като не поддържа 802.11n, а само 802.11 b/g.

Sprint ще започне да продава Optik от неделя за $100 с двугодишен абонаментен договор. Без контракт той ще струва $350. Абонаментните тарифи, които предлага операторът, включват $20 месечна такса за 1GB данни, $35 за 3GB и $80 за 12 GB.

 

Цената е по-добра от тази на всеки друг таблет, който продава Sprint. Единственият друг модел, който телекомът предлага с договор за услуги, е HTC Evo View, който струва $250 с 2-годишен контракт. Sprint продава и BlackBerry PlayBook, версия само с WiFi, за $200.

Optik е първият таблет на ZTE, който стъпва на пазара в Северна Америка.

У нас най-евтиният таблет в момента е Huawei S7, който Vivacom предлага за 299,9 лв. (около $200) при сключване на 2-годишен договор за тарифните планове Net&Call Super Max, Traffic Unlimited XL или L, като последният предлага 5GB на месец срещу 30 лв. месечна такса.

IDG News Service, Сиатъл 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X