Интернет

ICANN вече приема кандидатури за нови генерични домейни от горно ниво

Computer World

Това е най-голямата промяна в системата за Интернет имена, откакто ICANN бе създадена през 1988 г.Вчера ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) стартира програмата си за нови генерични домейни от горно ниво (gTLD). Това е най-голямата промяна в системата за Интернет имена от 1988 г. насам, когато важното събитие бе, че ICANN бе създадена.

„Това е значителна промяна – заяви Фред Фелман, CMO в компанията MarkMonitor, която предоставя услуги по защита на онлайн марки в САЩ на клиенти като FedEx и DuPont. – Това вероятно е най-голямата промяна от първото разширяване на Интернет от малък брой регистри до 23.“

Днес домейн имена са налични в 280 домейна, включително генерични термини като .com за търговия (commerce) и кодове за държави като .bg за България.

Около 220 млн. домейн имена са регистрирани в глобален план, според доклада Domain Name Industry Brief на Verisign, публикуван през декември 2011 г. Домейнът .com продължава да доминира, представлявайки близо 100 млн. от всички регистрирани имена.

„Мисля, че броят на новите домейни ще бъде от порядъка на 1000. Така че говорим за петкратен ръст на броя на наличните домейни – коментира Роланд ЛаПлант, старши вицепрезидент и CMO в Afilias, която оперира .info, .org и още 13 регистъра на домейн имена – Смятам, че най-голямата промяна е в нагласянето на потребителското поведение и създаването на доверие към тези нови TLD.“

Настоящият план на ICANN да добави стотици нови домейни бе развиван 6 г.

Интернет корпорацията имаше и два по-ранни опита да разшири пространството на домейн имената – през 2000 г., когато добави 7 нови, сред които .biz и .info, и през 2004 г., когато добави още 8, включително .asia и .jobs. Никое от тези допълнителни имена обаче не отбеляза голям успех.

Ако сега ICANN успешно разшири това пространство, ходът може фундаментално да промени начина, по който се използват домейн имената.

Сред новите категории домейн имена,

които се очаква да бъдат одобрени, са: международни домейн имена с букви, различни от английските; географско ориентирани домейни за градове и региони; домейн имена за определени интереси; както и домейн имена, свързани с индивидуални компании и марки.

„Нововъведението ще бъде в самото име и в начина, по който то се използва от маркетингова гледна точка – коментира ЛаПлант. – Повечето приложения са доста прости в техническо отношение. Ще има верификация за за отговаряне на критерии, която е бъде интересна и полезна. Ще има услуги по регистриране, които ще бъдат предлагани и не са налични днес.“

За и против

Най-голямата иновация в новите gTLD вероятно ще бъдат международните домейн имена, които могат да поддържат азбуки, различни от английската.

„Има много голяма нужда от гледна точка на хората, които не могат да четат, пишат и говорят чужди езици, да използват мрежата на майчините си езици – каза Фелман. – Ще бъде полезно за много бързо растящата популация от китайски потребители. Добре е за Интернет като цяло.“

Същевременно има и критици на разширяването. Например представители на правителството на САЩ и на американски корпорации изразиха притеснения, че промяната ще повиши разходите за защитни регистрации на имена, които притежателите на марки правят, а също така ще създаде и объркване сред потребителите.

Американските компании имат само няколко седмици да решат дали искат да кандидатстват за асоцииране на техните търговски марки с разширения на домейн имена. Процесът е сложен – кандидатите трябва да предоставят бизнес планове, финансови данни и техническа документация за това как ще оперират своите нови регистрации. А таксата да кандидатстване е $185 000.

Вече няколко големи компании от САЩ, сред които Deloitte Touche и IBM, заявиха, че ще кандидатстват за това техните имена да станат домейни от горно ниво.

ЛаПлант сподели, че знае за много големи компании, които в момента също подготвят документацията за кандидатстване, тъй като „всеки с голяма марка, която е особено уязвима за измами в мрежата, ще направи това“.

Приемането на заявления за нови домейни

ще приключи на 12 април и след това кандидатурите ще бъдат разгледани. Очаква се ICANN да разреши първите нови gTLD около края на годината, а самите домейни да станат активни през 2013 г.

През май Интернет корпорацията ще публикува списък с кандидатите за новите домейни от горно ниво.

Network World САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X