Интернет

Новата програма за домейните - по-голям избор и по-висока сигурност

Computer World

Стефан Станчев

Възможността компании от цял свят, включително и наши, да регистрират домейни с търговски марки, включително на български език ще бъде допълнително конкурентно предимство за известните наши брандове в онлайн икономиката. Това заяви Валери Борисов, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, по време на първия у нас Домейн форум, който се организира от сдружение УНИНЕТРегистър.БГ, СуперХостинг.БГ и ICN.bg.

Род Бекстрьом, президент на международната организация, която управлява Интернет домейните и други ограничени Интернет ресурси – ICANN

По думите на Борисов държавата ще проследи процеса на регистрация на новите домейни, за да предотврати монополизирането от определена компания на национални символи и значими за всички българи наименования. МТИТС ще осигури възможност за получаване на сигнали от всички заинтересовани – граждани и организации,  свързани с опити за „присвояване” на наименования от национално значение и своевременно ще реагира по установените процедури.Заместник-министър Борисов припомни, че българските интернет потребители са останали основателно неудовлетворени от отказа на

Международната организация за интернет имената и адресите (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers - ICANN) да регистрира домейна „бг”,  заявен по бързата процедура. Това ни поставя пред дилемата: да имаме домейн на кирилица с друго име или да изчакаме неопределено време приемането на новата процедура, която евентуално би допуснала нашия двубуквен стринг да бъде одобрен. Валери Борисов декларира, че МТИТС има готовност да предприеме всяка възможна стъпка в рамките на процедурите на ICANN, за да продължи да защитава интереса на  българското интернет общество.„Единствената сфера от интернет, която е предмет на регулиране в България е сигурността и защитата на личните данни. Нашата държава не предприема действия по блокиране и филтриране на съдържание”, коментира Валери Борисов.

Новата gTLD програма – възможност компаниите да правят изчистени маркетингови послания

От 12 януари до 12 април 2012 г. желаещите да регистрират нови домейни от първо ниво могат да подават заявления в ICANN за имена извън утвърдените досега 22 генерични (gLTD – generic Top Level Domains) и 250-те домейна, свързани с названията на държави (като .bg, напр.) - каза по време на събитието Стефан ван Гелдер, главен мениджър на NetNames/Indom. - След затваряне на този 90-дневен период не е ясно кога отново ще има подобна процедура.”Новата gLTD-програма се създава, за да се избегнат промените при транслитериране на имената. Целта е да се подобри контролът и да се повиши сигурността, обясни още ван Гелдер. Цената за gLTD е 185 000 щатски долара. През юни 2012 г. организацията ще започне процедура по оценка и одобряване на заявките, която ще приключи през ноември.

По думите на Бен Крофърд, главен изпълнителен директор на компанията CentralNic, която е специализирана в сферата на домейн имената, очакват се около 4000 заявления за нови домейни. Физически лица не могат да кандидатстват, програмата е предназначена основно за фирми, притежатели на търговски марки.“Тази програма е създадена, за да дава възможност за повече избор пред интернет потребителите – каза още по време форума Стефан ван Гелдер. - Така регистрантите ще могат да създават нови бизнес модели. Обаче може да се създадат условия за възникване на ценова война, заради голямото разнообразие.”Майкъл Нейлън от ирландската уеб хостинг компания Blacknight каза по време на събитието: “С новата програма няма да има такова объркване за потребителите, поради многото нови възможности. Ще може да се прави изчистено маркетингово послание.”

Основният въпрос днес е как да се защитим в киберпространството 

„През отминалата седмица човечеството премина границата от 7 милиарда души – каза по време на форума Род Бекстрьом, президент на ICANN. -  Последният път, когато сме преминавали милиардна граница, беше през 1999 г. Тогава станахме 6 милиарда. Това беше годината, когато Google реално излезе от гаража и влезе в истински офис, Шон Фанинг създаде Napster, а броят на потребителите в целия свят беше едва 280 милиона. Средният потребител тогава използваше интернет едва по няколко пъти на седмица. Основният въпрос днес е как да се защитим в киберпространството.

Eдинственият начин сигурността да бъде повишена е по-активното сътрудничество, като най-подходящ е децентрализираният мултидържавен модел. Ползата от отворената система за имена на домейните се проявява най-силно в сферата на сигурността”.

Според Бекстрьом:, интернет може да се подобри, ако организациите и институциите се присъединят към ICANN и се включат в дискусиите по създаване на политиките в сферата на домейните. През март т.г. се проведоха първите официални срещи между ICANN и администрацията в Брюксел за ролята на правителствата в определяне на тези политики. Три пъти годишно такива срещи се провеждат из цял свят. През юни 2012 г. в Прага предстои публично обсъждане на резултатите от срещите между представителите на интернет организацията и държавните институции по темата за новата програма за домейните, каза още Бекстрьом.

Българските LIR изостват много с разгръщането на IPv6 адреси 

Една от интересните теми по време на форума бе свързана с разгръщането на шестата версия на протокола IP.“Към юли 2012 година ще се изчерпват IPv4 адресите, с които RIPE разполага. Опитваме се да оптимизираме раздадените на различни компании IPv4 адреси, които обаче не се използват пълноценно – каза Натали Тренаман от RIPE NCC (Réseaux IP Européens Network Coordination Centre). – Продължава драстичния спад в броя на достъпните IPv4 адреси. На 15 август те бяха 67, 12 милиона, а към 30 октомври те са 63,14 милиона.

За съжаление в България от 79 водещи локални интернет регистратора (Local Internet registry - LIR) по-голяма част не са започнали да използват IPv6, а това ще създаде много затруднения.”По думите на Тренаман в Азиатско-тихоокенаския регион компаниите през тази година са започнали да изграждат своите мрежи изцяло върху IPv6. Това може да означава, че ако не сте преминали към новата версия вие може и да не достигате техните сайтове. Няма време за мигриране към IPv6, , допълни Тренаман.През юни 2012 година ще се организаира IPv6 седмица, като целта популяризиране на този протокол и по-бързата миграция към него.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X