Интернет

Samsung пусна телефони с ОС Bada и услуга ChatOn

Владимир Владков

Samsung Electronics представи 3 нови смартфона, базирани на собствената ОС на южнокорейската компания Bada, включително нов флагмански модел Wave 3, който вкючва софтуерен клиент за новата съобщителна услуга на Samsung ChatOn.

Wave 3 има 4-инчов дисплей Super AMOLED, ползва 1,4GHz процесор и 5 Mpx камера с LED светкавица. Камерата може да снима видео с резолюция 720p. Телефонът се свързва с Интернет през Wi-Fi (802.11b, g или n) или през HSPA (High-Speed Packet Access) клетъчни мрежи, като може да сваля данни със скорост до 14,4 Mbps и да качва обратно с до 5,76 Mbps.

За разлика от Android базираните смартфони Galaxy, Wave 3 е в метален корпус.

 

 

Смартфонът работи под Bada 2.0, която добавя поддръжка за Wi-Fi Direct, технология и сертифициращ знак, даван от Wi-Fi Alliance, който удостоверява, че всички съвместими устройства могат да се свързват директно помежду си, за да споделят съдържание.

Wave 3 има и приложение за свързване с ChatOn, услуга, която дава възможност на потребителите да чатят със свои приятели и колеги. То е безплатно и ще бъде достъпно за всички основни ОС за смартфони, както и за таблети и лаптопи, твърдят от Samsung. Функциите включват още споделяне на съдържание и възможност за пращане на съобщения до група потребители. Функцията Interaction Rank позволява на клиента да вижда колко често комуникира с хората от списъка си с контакти

Samsung ще осигури базов ChatOn клиент и за обикновените телефони, които ще разполагат и със споделяне на снимки. Пускането на ChatOn ще започне от септември.

Wave 3 ще струва около $445 без такси и субсидиране, като доставките се очакват около края на годината.

Освен Wave 3 Samsung обяви и моделите Wave M и Wave Y, които също са базирани на Bada 2.0 и предлагат като опция функцията NFC (Near-Field Communications). И трите смартфона ще бъдат показани на щанда на Samsung на изложението IFA 2011 в Берлин. ChatON също ще бъде демонстрирана там.

Bada може да се похвали с „умерен" успех. Продавайки около 2 милиона телефона, Samsung успя да я направи петата най-масова ОС за смартфони за второто тримесечие, изпреварвайки Windows Phone на Microsoft, твърдят от Gartner. Следващото „стъпало", където е BlackBerry OS, е „високо" около 10,5 милиона апарата.

IDG News Service, Стокхолм 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X