Интернет

Facebook пусна Skype видеоразговори

Владимир Владков

Facebook обяви в сряда, 6 юли, нова функция за видео чат, която ще се обслужва съвместно със Skype, като това е първата от поредица обяви за нови приложения, които интернет лидерът при социалните мрежи подготвя за следващите няколко месеца.

Потребителите ще могат да кликнат върху бутон във Facebook и да се обадят на приятел. Ако той няма необходимия „plugin", нужен за видеочат, ще му излезе падащо меню, откъдето да свали добавката. Това сваляне ще отнема само 10 до 20 секунди, каза Марк Цукерберг, СЕО на Facebook, по време на уеб базирана пресконференция в сряда.

„Това е възможно заради наличието на социална инфраструктура, каза той. - Системата знае, че сме свързани и разполага с необходимата „отворена тръба" между нас, така че да обменяме нови приложения."

Цукерберг описа Facebook като платформа, която позволява лесната употреба на този тип нови приложения. Освен това той разграничи Facebook от конкурентите, тъй като Facebook планира да си сътрудничи с компании като Skype, фокусирани върху специфични технологии.

„Искаме да оставим всички тези приложения на независимите предприемачи и компании, които правят най-доброто възможно в съответния клас, каза той. - Имаме различна стратегия от тази на други големи Интернет компании, които се опитват да правят всичко сами."

Това е може би намек за Google, която наскоро обяви своята услуга за социани мрежи, включваща функции, създадени от Google.

По-късно Цукерберг наистина споемна Google+ (сайта за социални мрежи), който е все още на етап бета тестове, но предизвиква доста положителни коментари. Цукерберг каза, че той последователен във взаимоотношенията си с компании, които навлизат във вълната на социалните мрежи, независимо дали партнират със съществуващи вече играчи като Facebook или се опитват да градят собствен социален граф.

Цукерберг и Тони Бейтс, СЕО на Skype, заявиха, че двете компании вече обмислят добавянето на повече Skype функции и услуги към Facebook, включително премиум услуги, изискващи такса, като VoIP обаждания, но решението за тази стъпка все още не е взето.

Видеочатът например, който сега е ограничен до връзка между двама човека само, може да бъде отворена за повече хора, които да участват едновременно, въпреки че повечето хора предпочитат да ограничат своите видеочат сесии до двама участника.

„Разговор лице в лице е най-важната част от видеочата", каза Бейтс. - Google+ има функция, наречена Hangouts, която позволява включване на няколко участника във видеочата.

Бейтс, чиято компания е в процес на придобиване от Microsoft, близък партньор на Facebook, добави, че в сътрудничеството с Facebook „има голямо значение за бизнес", тъй като помага на основната стратегия на Skype за възможно най-широко разпространение на нейните услуги.


Facebook пусна Skype видеоразговори

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Освен видеочата, Facebook планира подобрения на своята функция за групов чат и ще представи нов дизайн за интерфейса за текстовия чат.

Видео от уеб конференцията


А тук няколко видеосъвета как да си настроите видеочат функцията във Facebook

Текстовият чат, подобен на програмите за моментални съобщения като ICQ например, е една от най-популярните дейности във Facebook, но досега тя не бе толкова интуитивна за откриване и стартиране, така че Facebook ще покаже по-видима лента (sidebar) с хората, с които потребителят чати най-често, добави Цукерберг.

Той потвърди също, че компанията вече има 750 милиона потребители. По-нататъшното разрастване няма да бъде измервано с броя потребители, а с това колко човека споделят чрез Facebook, добави той. В момента потребителите споделят по 4 милиарда неща на ден. Facebook планира да продължи да обявява нови функции, които да стимулират хората да споделят още повече в бъдеще, добави той.

IDG News Service, Сиатъл 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X