Интернет

Intel: 73% от българските родители искат PC-базирано образование

Computer World

Тихомир Иванов

Мануела Опришан, PR мениджър в Intel за Централна и източна ЕвропаОколо 73% от българските родители вярват, че компютърно базираното интерактивно обучение ще подпомогне за подобряването на учебния процес, за да отговаря той на съвременните изисквания. Това показва новото проучване на Intel „На „ти“ ли са с компютрите българските родители“, проведено от Akademika.bg сред 500 родители от София, Пловдив и Варна, които разполагат с компютър вкъщи и имат до 4 деца на възраст до 18 г. Резултатите бяха представени на 16 май в София от Мануела Опришан, PR мениджър в Intel за Централна и източна Европа.

В допълнение анкетата разкрива, че почти 74% от родителите у нас смятат, че е изключително (42,4%) или много (31,4%) важно техните деца да постигнат висока компютърна грамотност, 22,4 на сто смятат това за по-скоро важно, а едва 3,8% не мислят, че получаването на такива умения е значимо. В Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) 99% от родителите вярват, че в една или друга степен е важно децата им да достигнат високи компютърни познания, а 50 на сто смятат това за изключително значимо, според съответстващо проучване на Intel, проведено в региона.

Също така над половината (57,4%) от българските родители мислят, че нивото на компютърната грамотност ще се отрази в голяма степен на бъдещата реализация на децата им, а 36,4 на сто смятат, че то е в някаква степен определящо. Събрани заедно, тези две групи почти се равняват на средното за ЕМЕА ниво от 98% от родителите, вярващи, че компютърната грамотност в голяма или определена степен ще има значение.

56% от родителите у нас усещат, че правителството трябва да прави повече

в посока осигуряване на достъп до компютри в областта на образованието, докато само 12,2% смятат, че кабинетът се справя добре. Обаче 31,6% смятат, че този аспект на обучението не е работа на политиците, а на отделните училища. Като цяло в ЕМЕА са по-критични и цели 73% от родителите в региона искат управляващите да действат по-активно в тази посока, а само 11% са доволни от настоящото положение.

Също така 88% от родителите у нас смятат, че децата им трябва да имат достъп до компютри в училище за различни цели. Средното ниво за ЕМЕА е 98%.

Други любопитни факти

Цели 32,2% от децата, обхванати от анкетата на Intel у нас, имат личен преносим компютър.

Интересна е и разликата между българските деца и тези в ЕМЕА, що се отнася до използването на компютър за учебни цели, включително вкъщи. Докато не е изненада, че 85% от децата у нас ползват PC-та за забавление, като в ЕМЕА процентът дори е по-висок с около 10 на сто, същевременно само 30% употребяват компютри за учебни дейности, а в ЕМЕА това важи за цели 85%. Също така половината от децата у нас общуват чрез PC, а за региона това се отнася за 76%.

Друг любопитен, а и донякъде изненадващ резултат е, че за повечето български родители производителността е по-важна от цената, когато става въпрос за избор на компютър за децата им – 54% поставят първия фактор на първо място, а 45 на сто смятат цената за най-важна. (45%). В ЕМЕА цели 95% посочват производителността за приоритет номер едно.

Освен това голяма разлика между България и ЕМЕА има по отношение на контрола над децата в Интернет. У нас само 7,2% от родителите го правят, а в региона това важи за 22% от тях.


Intel Classmate PC

Мануела Опришан, PR мениджър в Intel за Централна и източна Европа, демонстрира Intel Classmate PCНа събитието журналистите имаха възможност да разгледат и преносимите компютри Classmate PC на Intel, създадени специално за деца на възраст между 5 и 13 г. Налични бяха 2 версии – второ и трето, последно поколение, които се различават по производителност и размер, и двете в полза на по-новия нетбук.

Най-важно за тези устройства обаче е да се спомене, че техният бизнес модел не предвижда директни продажби на дребно, а само обслужване на държавни, общински или индивидуални училищни поръчки. Те се предлагат за между $300 и $500, в зависимост от поколението и показателите им.

Единият от представените модели е с операционна система Windows 7 Starter, процесор Intel Atom N450, работещ на 1,66 GHz. Другите възможности за операционна система за Classmate PC са Windows XP, друга версия на Windows 7 или Linux. Мануела Опришан сподели, че компанията засега няма планове да предложи и нетбук с MeeGo, тъй като тази платформа е изцяло комерсиално насочена.

И двата нетбука са с вградена уеб камера и въртящ се сензорен екран, за който е нужен стайлъс, като така устройството може да се ползва и като таблет.

Много е важно, че всички Intel Classmate PC са устойчиви на изпускане от около половин метър, както и на заливане с вода, а към последното поколение се предлага и опционална антибактериална клавиатура.

През октомври 2009 г. Computerworld България съобщи за пилотния за България проект по въвеждането на 30 броя Intel Classmate PC в училище в Казичене. Проектът все още продължава и Мануела Опришан изрази надежди след края на настоящата учебна година компанията да е събрала достатъчно информация, за да може да представи резултатите от инициативата пред Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН).

Португалия днес е най-големият потребител на учебните нетбуци на Intel. През 2008 г. правителството там сключи сделка с компанията за закупуването на 500 000 Classmate PC.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X