Интернет

ЕС е разтревожен от унгарския закон за регистриране на блогърите

Владимир Владков

Европейският комисар за цифровия дневен ред Нели Крус се включи в дебата за противоречивия унгарски закон, който предизвика сериозни опасения за свободното изразяване на лично мнение.

 

 

В своя реч пред европарламента Нели Крус заяви, че наскоро приетият унгарски Медиен закон поражда „специфични притеснения по отношение на уважението към фундаментални медийни свободи като свободата на изразяване и медийния плурализъм". В Брюксел се тревожат и от факта, че законът не спазва европейската директива за аудиовизуалните и медийни услуги.

Критиците твърдят, че унгарският закон, който влезе в сила на 1 януари т.г., ще изложи на опасност основни права, изисквайки всички медии, включително форуми и блогове, да се регистрират пред властите.

„Пропорционалността на изискването всички онлайн аудиовизуални медии да се регистрират трябва да бъде проучена внимателно", каза Крус.

Законът изисква балансирано покритие на национални и европейски събития, което означава, че отделните блогъри са застрашени от глоби, ако бъдат обвинение в „небалансирано отношение".

Европейската комисия ще направи пълна юридическа оценка на новия унгарски закон веднага, след като получи официално уведомление. Междувременно унгарският министър председател Виктор Орбан каза, че законът може да бъде коригиран, ако е необходимо (след преценката на ЕК).

От 1 януари Унгария пое 6-месечното председателство на Европейския съюз.

IDG News Service, Брюксел 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X