Интернет

MWC 2010: $72 млрд. инвестиции в мобилни ШЛ технологии, HSPA абонатите надхвърлят 200 млн.

Владимир Владков

Асоциацията GSMA обяви, че мобилните телекоми в целия свят ще инвестират около $72 млрд. в мобилни широколентови технологии през 2010 г. Новите данни за капиталовите разходи на операторите, оценени от инвестиционната компания Deutsche Bank, са отражение на продължаващото потребителско и корпоративно търсене на мобилни ШЛ услуги и нуждата от прилежащата инфраструктура, което е резултат и от масовото проникване на HSPA линиите, достигнали 200 милиона в целия свят.
Азиатско Тихоокеанският регион ще отбележи най-големи инвестиции в мобилни ШЛ технологии, като капиталовите разходи се оценяват на $34 млрд. Северна Америка е следващият голям внедрител с планирани $19 млрд., а Европа се очаква да вложи до $14 млрд. Разходите за мобилни ШЛ технологии ще достигнат 52 на сто от всички инвестиции на телекомите. В това отношение първенец ще е Северна Америка, където над 80% от всички мобилни капиталови инвестиции ще отидат за изграждане на мобилна ШЛ инфраструктура.
„Прогнозираните инвестиции в мобилни ШЛ технологии отразява значението, което мобилната индустрия отдава на възможността потребителите да ползват всякакъв вид съдържание в движение, казва Майкъл О'Хара, главен маркетинг директор на GSMA. - HSPA и HSPA+ станаха доминиращи технологии за мобилни ШЛ услуги и ще „глътнат" значителен дял от тези капиталови инвестиции, което, от своя страна, ще доведе до по-надеждни ШЛ услуги, достъпни за много повече потребители в света до края на тази година."
HSPA връзките отбелязаха феноменален растеж на всички пазари от 2007 г. насам и това ще продължи и през 2010 г. Според анализаторите от Wireless Intelligence, ръстът на HSPA ще се ускори от около 9 млн. нови абонати на месец в края на 2009 г. до почти 13 млн. на месец. От очакваните в края на 2010 г. общо 342 млн. мобилни ШЛ връзки, в Европа ще има най-голям брой - 120 милиона, превръщайки се в регион с най-много HSPA абонати, следвана от Азия със 116 млн. и Северна Америка с 58 милиона.
Операторите в света заделят огромни средства за надграждане на HSPA и HSPA+ мрежите и оптимизиране на скоростта за мобилен пренос, както и за увеличаване на мрежовия капацитет. През март 2009 mobilkom austria пусна първата в Европа HSPA+ мрежа, успявайки да се диференцира от стандартния мобилен пазар. „mobilkom austria бе първият европейски мобилен оператор, който разгърна технологията HSPA+ и сега имаме една от най-бързите мобилни ШЛ мрежи в Европа, заяви Ханес Аметсрейтър, CEO на Telekom Austria Group. - Успяваме да предложим ценово ефективно на потребителите скорости на сваляне от мрежата до 21Mbps, предоставяйки им изключително мобилно изживяване. Ще продължим да развиваме и надеждна backhaul инфраструктура с помощта на оптични технологии."
В момента в света има 200 млн. HSPA линии, повече от 1800 HSPA съвместими устройства от 150 доставчици. В 123 страни има 294 мрежи, предоставящи търговски услуги, като 183 от тях в момента предлагат пиков капацитет над 3,6 Mbps, а 37 са стартирали търговски HSPA+ мрежи, предоставящи мобилен обмен до 21 Mbps, твърдят още от GSMA.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X