Интернет

Morgan Stanley: Мобилният И-нет ще доминира след 5 години

Computer World

Използването на мобилен Интернет расте по-бързо от употребата на десктопното му съотвествие и е вероятно след пет години повечето потребители да използват мрежата чрез преносими устройства, а не през настолни компютри, показва проучването „The Mobile Internet Report" на инвеститорската компания Morgan Stanley.

Интригуващата прогноза е една от многото подробния, масивен доклад от 424 страници, който фирмата е представила и накратко в сайта си.

Трудът посочва, че в момента сме в началния стадий на развитието на мобилния Интернет, чиято употреба обаче сега отбелязва такъв скок, какъвто досега не е имало в предходните технологични цикли на мрежата, включително при еволюцията на настолните компютри. Като се има предвид скоростното разпространение на смарт телефоните, като например iPhone и нарастващия брой на устройствата, използващи мобилната ОС Google Android, заключението на Morgan Stanley не би трябвало да учудва никого.

Докладът също изтъква, че увеличаването на популярността на мобилния Интернет е глобален феномен и не е ограничен единствено на териториите на развитите държави, каквато всъщност беше тенденция та при предишните цикли на мрежата. Но въпреки широкия фокус, американски компании като Apple, Google и Amazon играят главната роля сега. Група от относително млади, но опитни технологични ветерани от световна класа, като главният изпълнителен директор на Apple Стийв Джобс и създателят на Facebook Марк Цукерберг, водят мобилния тласък, отбелязва трудът.

Пет ключови технологични тенденции са част от експанзията на безжичния Интернет, считат от Morgan Stanley - 3G (а скоро и 4G), социалните мрежи, онлайн видеото, VoIP услугите като Skype и Vonage, както и „страхотните мобилни устройства", изпълняващи задачи, които доскоро бяха възможни само с помощта на настолни или преносими компютри.

Краткосрочните прогнози изглеждат добри за Apple, но предстоят и нови предизвикателства „Мобилната екосистема" на iPhone, iPod touch, iTunes и разнообразните аксесоари и услуги ще продължи да процъфтява през следващите две години. След това обаче фактори като Google Android и конкуренцията от развиващите се пазари може да се явят като сериозна заплаха за лидерството на Apple, според доклада.

Почти няма съмнение относно очакваната доминация на мобилния Интернет - достатъчно е да се види колко далеч са стигнали преносимите устройства от дебюта на iPhone през 2007 г. до днес. Лесно е да се предвиди бъдещето на мрежата, като се имат предвид растящото разнообразие от смартфони, новите видове таблетни устройства, използващи безжична Интернет връзка, е-четци като Amazon Kindle и по-бързите 4G мрежи, подчертават от Morgan Stanley.

PC World, САЩ
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X