Интернет

Дистанционен контрол на вратата през GSM пусна М-Тел

Владимир Владков

Иновативно решение за дистанционно управление на бронираната врата на апартамента са разработили Мобилтел и Солид 55. С помощта на услугата M-Tel KeyKontrol мобилният телефон се превръща в дистанционен ключ до дома.

Иван Аков, управител на Солид55, и Евгени Каракановски, маркетинг мениджър в М-Тел, представят новата услуга M-Tel KeyControl


Вградената в металната врата електромеханична система се отключва и заключва с помощта на безконтактни карти с помощта на вградения транспондер четец. При поставяне на безконтактната карта в близост до четеца системата прочита информацията, която тя носи, и я сравнява с тази записана в базата данни, и разрешава или отказва достъп.
Идентификационният номер на всяка безконтактна карта е уникален и е невъзможно да бъде дублиран. Въвеждането на карти в системата става единствено посредством специална Мастър карта, която се съхранява от собственика на вратата.
Освен това в блока за управление се вгражда промишлен GSM модул, в който се поставя SIM карта.„Когато се „обадите" на вашата врата, тя сравнява номера на мобилния ви телефон с номерата, записани в системата, и при съвпадение разрешава достъп. Предоставянето и отнемането на права за достъп на мобилни номера става посредством изпращането на SMS от мобилния телефон на администратора (собственика) на вратата", обясни Иван Аков, директор и президент на Солид 55.
Основното предимство на управлението чрез мобилен телефон е мобилността и обратната връзка. Потребителят може да отключва вратата, дори да не се намирате в близост до нея. Освен това чрез тази система той получава информация за всяко отключване и заключване на вратата, където и да се намирате по света, както и данни за опити за неправомерно проникване, благодарение на вградения шоков датчик. „На практика вие сте в постоянна връзка с вратата си. Предстои въвеждане на допълнителни възможности като позиция на вратата, свързване със система за видеонаблюдение, с датчици за пожар, дим и т.н. На практика софтуерът и мобилните технологии позволяват издигане на сигурността на дома на по-високо ниво, допълвайки чисто физическата сигурност на механичните заключващи системи", допълни Аков.
Управлението на вратата може да е в автоматичен или ръчен режим, като превключването им става с ЦК ключе. В автоматичен режим вратата се „самозаключва" 10 секунди след като е затворена. При ръчния заключването и отключването става с помощта на безконтактните карти. Системата се захранва с 200 V, но има и вграден UPS, който поддържа работата на контролния блок поне 24 часа. „Прекъсването на електрозахранването не води до отключване на вратата, така че сигурността е гарантирана. Освен това всякакви опити за проникване с шперц през касовата ключалка (ако има такава) също може да подаде сигнал до управляващия блок и той да изпрати алармено съобщение до собственика или до СОТ, ако той се абонирал за такава услуга", обяснява още Аков.
Цената на метална подсилена врата с две системи за заключване - електромеханична с безконтактна карта с вграден GSM модул и физическа с патрон, струва около 1700 лв.
Самата услуга от М-Тел е с месечен абонамент 9,9 лв. за абонати на Мобилтел, а за абонати на друг оператор е 13,9 лв. Тя включва 150 SMS съобщения на месец, а след изчерпването им всеки SMS е 12 ст. към М-Тел и 18 ст. към други телекоми. За поръчка на услугата потребителите трябва да се обърнат към Солид 55 за изработка и инсталиране на интелигентната врата с вградения GSM модул, а след това M-Tel KeyControl се активира в магазин на Мобилтел, обясни Евгени Каракановски, маркетинг мениджър в мобилния оператор.
CW/Б
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X