Интернет

Осем идеи за онлайн бизнес

Computer World

Напоследък Интернет все повече се превръща в един от вариантите за ръст на икономиката и броят на фирмите, които насочват инвестиции към онлайн дейности, се увеличава ежемесечно, сочат данни на СуперХостинг.БГ. Според служители на хостинг компанията, глобалната мрежа се нарежда и сред най-лесните възможности за старт на собствен бизнес за начинаещи, които не разполагат с голям капитал.

Интернет е сфера, в която нов бизнес проект може да бъде стартиран с минимални средства и въпреки това той скоро да се превърне в глобална тенденция, подчертава Любомир Русанов, управител на СуперХостинг.БГ. - Това е така, защото в сегашния преходен период от индустриално към информационно общество навиците се променят бързо и предприемачите, уловили посоката на тази промяна, често натрупват сериозно състояние. Дори и в малък пазар, като българския, през последните години видяхме не един и два примера за проекти, създадени с минимални средства и чист ентусиазъм, които след това бяха продадени за петцифрени и шестцифрени суми."

От СуперХостинг.БГ предлагат осем идеи за Интернет бизнес, които не изискват сериозни инвестиции и могат да доведат до висока възвръщаемост.

Електронен магазин

Този сегмент със сигурност е един от най-бързо развиващите се онлайн браншове, а очакванията на различни аналитични агенции са той да е сред най-успешно преминалите през кризата технологични сектори. Предимствата на онлайн магазините са много. Например осигуряват лесно начало с ниските първоначални разходи, предлагат териториално неограничени възможности за достигане до голяма аудитория и значителните удобства за потребителите. Разбира се от особена важност е типът стоки, продавани в магазина, както и добрата логистика.

Уеб базирана флаш игра

Създаването на флаш игра и поставянето й в уеб сайт, където тя е безплатно достъпна, на пръв поглед не изглежда особено печелившо. Но ако играта е интересна и се превърне в добър начин за запълване на времето на хиляди отегчени офис служители или пък тийнейджъри, вероятността да се изплати нараства значително. Където има голям брой потребители, се появяват и рекламодатели. На потенциалните клиенти създателите на играта биха могли да предложат банери на сайта, както и да ги комбинират с реклами в самата игра под формата на различни послания, бонуси или други опции, брандирани с името на рекламодателя.

Блог

Блоговете у нас не са малко, но доходоносните определено са. Повечето блогъри не се и вълнуват много от възможностите за печалба, понеже тази дейност им е по-скоро хоби.

За да се превърне един блог в бизнес, от СуперХостинг.БГ препоръчват той да бъде фокусиран върху конкретна ниша и от него да отсъстват фрази като „Тази сутрин закусих" или „Тази сутрин не закусих". Идеята е всеки материал да носи добавена стойност, превръщайки блога в мястото, където посетителите могат да получат една независима гледна точка.

При публикуването на реклами трябва да се има предвид, че това следва да бъде направено внимателно и без да дразни читателите, понеже те са сред най-критичните към реклама уеб потребители.

Видео блог

Нужните съставки тук са една любителска камера, приятели, които имат свободно време, малко технически познания, добра идея и естествено елементарен сайт (и wordpress блог ще свърши работа). С помощта на любителски клипчета с приятели и интересен сюжет, популярността на този видео блог може да нарасне, което би довело рекламодатели с желанието да рекламират продукти или услуги на сайта или дори в самите клипове. Там могат да се появят мобилни телефони, игрови конзоли, напитки, вафли и какви ли не други продукти.

Уеб комикс

Една добре измислена и сръчно нарисувана история, публикувана в създаден за целта уеб сайт, може да "хване окото" на много читатели. След като проектът натрупа популярност и броят на потребителите, очакващи с нетърпение всеки нов епизод, нарасне достатъчно, създателите отново биха могли да се възползват от описания по-горе бизнес модел с привличане на рекламодатели. С течение на времето, ако създадените образи станат особено популярни, е възможно да се появят различни продукти с тях.

Нишов медиен сайт

Новинарските сайтове в страната са много, особено покриващите национални политически и икономически новини. Съществуват обаче редица ниши, в които няма нито един развит уеб проект. Липсват новинарски сайт за пазара на аутсорсинг услугите, уеб медия за бедствия, кризи и аварии, такава с локализирани новини от Студентски град или от Бизнес Парк София. Всичките тези сфери имат своите аудитории, които впоследствие могат да се превърнат и в редовни читатели.

Сайт за споделяне

Въпреки наличието на редица такива реализирани проекти, на пазара винаги има място за хубав нов сайт със собствен стил, който да задоволява едно основно желание на потребителите - да изразяват себе си, твърдят от СуперХостинг.БГ. Залагайки на съдържание, генерирано от потребителя, се дава свобода на посетителите да бъдат съавтори в сайта, като същевременно се спестяват усилия и време за ежедневното публикуване на новини, видео, снимки и др.

Поддържащи дейности

Тийнейджърката Ашли Коулс от Детройт е сред най-младите предприемачи на планетата и прави цяло състояние, предлагайки услуги по оформление на потребителски страници в социални мрежи. Това е само един пример как човек може да спечели от това, което другите нямат желание, време или познания да направят. Услуги по създаване на блогове в wordpress, групи в популярните социални мрежи, поддържане на микроблог канали, покупки на стоки през eBay - това са все лесни за усвояване дейности, които един човек може да научи за броени часове и да ги превърне в източник на приходи.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X