Интернет

От 2010 г. Lufthansa пак пуска безжичен И'нет по време на полет

Computer World

Lufthansa планира отново да въведе безжичен Интернет достъп в своите междуконтинентални полети от средата на 2010 г., съобщиха от авиокомпанията. За тази цел Lufthansa ще използва широколентовата връзка ExConnext на Panasonic Avionics, като ще се стреми да покрие по-голямата част от полетите си в първите 12 месеца след старта на услугата, наречена FlyNet. Цената, която пътниците ще плащат за „въздушния“ Интернет, все още е неизвестна, въпреки че от авиолинията казаха, че ще предлагат различни времеви схеми за достъп, вариращи от един час до един месец. Вероятно компанията ще предложи и покритие за мобилни телефони и смартфони, което заедно с И'нет връзка от лаптопи ще е достъпно почти през целия полет.
ExConnect е способна по време на полет да предложи скорост до 50Mbps, която може да се разпредели между отделен канал за екипажа, ТВ в реално време, телефон, покритие за мобилни телефони и Интернет.
Немската авиокомпания беше първата, която въведе Интернет услугата Connexion by Boeing в полетите си през 2004 г., а цената тогава бе от $10 до $30 за времето на целия полет. Предлагането на достъп до Мрежата бе прекратено през 2006 г., след като предложението не доби достатъчно популярност сред пътниците. Терористичните атаки през септември 2001 г. също оказаха неблагоприятно влияние и някои големи американски авиолинии се отказаха от плановете си да осигуряват Интернет достъп на пътниците си.
Понастоящем пасажерите на няколко авиолинии могат да използват Интернет по време на полет, но в повечето случаи връзката е базирана на клетъчни мрежи или на сателитна връзка, което ограничава услугата в определен географски район, например за континенталната част на САЩ. Услугата на Lufthansa ще е достъпна почти през целия презокеански полет.
IDG News Service, Токио
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X