Бизнес

TSMC ще инвестира $100 милиарда, войната при чипове се ожесточава

Владимир Владков

Тайванският производител на чипове TSMC смята, че търсенето на полупроводникови продукти ще се увеличи през следващата година и е решила да се опитва да го задоволи.

Веднага след като Intel обяви своя ход в производството с инвестиция от $20 милиарда, TSMC изигра своето наддаване в тази "покер игра" - "плащам вашите 20 и вдигам с 80". Reuters е получила официално уведомление от TSMC, която не смята, че подобна голяма новина е достойна за пресата.

"Навлизаме в период на по-висок растеж, тъй като се очаква многогодишните мегатенденции като 5G и високопроизводителните изчисления да подхранят засиленото търсене на нашите полупроводникови технологии през следващите няколко години", заявява TSMC в изявление пред Reuters. "В допълнение пандемията COVID-19 също ускорява дигитализацията във всеки аспект", допълват от тайванската компания.

Това изглежда залагаме "на сигурно" и тази година показа силната зависимост на света от чиповете, като автомобилната индустрия например бе сериозно засегната от недостига им. Съобщението играе роля и в геополитически аспект, тъй като 5G и чиповете са централна тема в битката между САЩ и Китай.

TSMC има критично значение за цялата индустрия, тъй като разполага с едни от най-модерните производствени мощности. Освен това те са базирани в държава, която Китай смята, че е нейна територия. Така че ще бъде интересно да видим къде ще бъде разположен допълнителният капацитет, който ще бъде създаден след тази потенциална огромна инвестиция. Но не би било изненадващо да видим, че част от него ще бъде изграден в САЩ и Европа.

На снимката: 3D силициевият чип на TSMC
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X