Компютърен Хардуер

Нова архитектура на Arm увеличава производителността на смартфоните

Иван Гайдаров

Чип дизайнерът Arm представи Armv9, първата си нова чип архитектура от десетилетие след Armv8 от 2011 г. Според компанията Armv9 предлага три основни подобрения спрямо предшественика си - сигурност, по-добра производителност на AI и по-добра производителност като цяло.

Това е важен крайъгълен камък за компанията, чиито дизайни задвижват почти всеки смартфон, продаван днес, както и увеличаващ се брой лаптопи и дори сървъри. Apple обяви преминаването на своите Mac компютри към собствени процесори, базирани на Arm, миналата година и първите Apple Silicon Macs бяха пуснати малко по-късно. Други производители като Microsoft също пуснаха базирани на Arm лаптопи през последните години.

Първото от големите три подобрения, идващи с Armv9, е сигурността. Новата Arm Confidential Compute Architecture (CCA) се опитва да защити чувствителните данни със сигурна, базирана на хардуер среда. Тези така наречени "Realms" могат да бъдат създавани динамично, за да защитят важни данни и код от останалата част на системата.

Следва обработката на AI. Armv9 ще включва Scalable Vector Extension 2 (SVE2) - технология, която е предназначена да помогне при машинно обучение и задачи за дигитална обработка на сигнал. Това би трябвало да подпомогне всичко - от 5G системи до натоварвания за виртуална и разширена реалност и машинно обучение като обработка на изображения и разпознаване на глас. AI приложения като тези се смятат за ключова причина, заради която Nvidia в момента е в процес на закупуване на Arm за 40 милиарда долара.

Но далеч от тези по-специфични подобрения, Arm обещава и по-общи увеличения на производителността. Компанията очаква производителността на процесора да се увеличи с над 30% в рамките на следващите две поколения, което ще дойде от оптимизация както на софтуера, така и на хардуера. От Arm са категорични, че целият съществуващ в момента софтуер ще работи безпроблемно на базираните на Armv9 процесори.

Производителят планира да представи първите чипове с новата архитектура до края на годините.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X