Компютърен Хардуер

Intel е готова да произвежда процесори за други компании

Александър Главчев

Intel, под ръководството на новия си изпълнителен директор Пат Гелсингър, променя радикално стратегията по отношение на процесорите. Сега компанията е готова да предостави достъп до своята интелектуална собственост, за x86 ядра, графични чипове, мултимедийни инструменти, дисплеи, шини и други компоненти, необходими за изработката на x86 процесори.

Досега Intel се предлагаше само кръстосано лицензиране на x86 технологии, по-специално с AMD и Cyrix. Сега, поне на теория, независим производител ще може да лицензира и изгради свой собствен x86 процесор.

Компанията ще открие подразделение, наречено Foundry Services, което ще произвежда процесори във фабриките на Intel за други компании. Това подразделение ще работи независимо и в допълнение към чиповете с x86-архитектура, ще може да произвежда и продукти, базирани на архитектурите ARM и RISC-V.

Засега обаче не е ясно до какви технологии и до каква степен Intel е готова да предостави достъп на други компании. От там обещават да публикуват подробности на по-късен етап, след консултации с потенциални клиенти.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X