Компютърен Хардуер

SMIC: Сегашният дефицит на пазара на микросхеми е безпрецедентен

Александър Главчев

През 1999 г. микроелектронната индустрия преживя криза, подобна на настоящата, но мащабът ѝ беше много по-малък. Това каза Джоу Цзи Сю, председател на съвета на директорите на SMIC и един от ръководителите на Китайската асоциация на полупроводниковата промишленост (CSIA), в изказване по време на изложението SEMICON China, състояло се миналата седмица. Според него индустрията може да се справи с недостига на чипове само чрез по-силно сътрудничество и иновации.

Китай е най-големият потребител на микроелектронни компоненти, но собственото производство не задоволява нуждите му. Продажбите на чипове в Китай, по данни на CSIA, са нараснали със 17,8% до 137 млрд. долара през 2020 г. Необходимостта от намаляване на зависимостта от вноса стана очевидна миналата година, когато Huawei загуби достъп до доставки поради санкции от САЩ и понесе сериозен ущърб на бизнеса си.

Китайските власти възнамеряват да подкрепят активно развитието на националната полупроводникова промишленост. По-специално, SMIC планира, с подкрепата на държавата, да построи завод в Шънджън, който ще може да произвежда микросхеми, използвайки 28-нанометрова технологична технология още през 2022 година. За този проект ще бъдат отпуснати 2,35 млрд. долара.

Разпространението на епидемията COVID-19 наруши доставките на чипове по целия свят. Производителите на автомобили бяха първите, които пострадаха от недостига на чипове, но сега това се отразява на производството на много видове електроника.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X