Сървъри

Ampere е готова да пусне на пазара 128-ядрен сървърен процесор

Александър Главчев

Компанията Ampere Computing, основана от бившия президент на Intel Рене Джеймс, обяви, че е готова да пусне в продажба първите си 128-ядрени процесори от серията Altra Max. Към момента конкурентните предложения от страна на Intel и AMD достигат максимум 56 и 64 ядра.

Според портала Golem.de чиповете Altra Max ще се произвеждат по 7-нанометрова технологична технология. За сравнение новите продукти на AMD вече са 5-нанометрови, докато Intel остава на 10 нм. Новите продукти на Ampere използват архитектурата ARM.

Компанията заговори за Altra Max през август 2020 г., но тогава не бяха разкрити подробности за продукта. Ясно беше само, че това ще е наследник 80-ядрения първи процесор от серията Altra. Очаква се новият продукт да види бял свят през настоящата година.

Според информация, публикувана от разработчиците, характеристиките на новите процесори включват поддръжка на DDR4 RAM с честота до 3200 MHz (осем канала) и 128 PCI-E 4.0 ленти. Чиповете ползват същия сокет като базовите Altra, което се очаква опрости прехода към тях.

Ampere все още не е разкрил стойността на параметъра TDP (количеството на разсейваната топлина) на новите процесори. Оригиналните Altra са с TDP от 210 вата и работят на 3 GHz. Очаква се последният показател ще се запази и при Altra Max.

Ampere Computing е основана през 2015 г. и се ръководи от бившия президент на Intel Рени Джеймс. Тя напусна Intel през юли 2015 г. в резултат на реорганизацията на компанията, като конкретните причини за това са неизвестни. При напускането си тя на практика бе второто лице в компанията след бившия главен изпълнителен директор Браян Крзанич.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X