Компютърен Хардуер

Дефицитът на пазара на компютри ще продължи през цялата 2021 г.

Александър Главчев

През 2020 г. светът се "запасяваше" с преносими и настолни компютри с темпове, не виждани от дебюта на iPhone през 2007 г. Производителите дори се нуждаят от поне още няколко месеца, за да изпълнят изцяло вече направените поръчки. Преходът към дистанционна работа и обучение по време на пандемията доведе до драматично преформатиране на пазара на компютърен хардуер. Продажбите на смартфони значително намаляха, но интересът на потребителите към по-големи устройства нарасна, след като последното десетилетие те оставаха в сянката на джобните продукти.

Глобалните доставки на лаптопи и настолни компютри през 2008 г. надхвърлиха 300 млн. бр., но след това постепенно намаляваха, достигайки наскоро нивото от 250 млн. бр. Не предвиждаше промяна в тенденцията. Сега, според някои прогнози, обемът на доставките до края на 2020 г. бъде на ниво над 300 млн. единици, което е с около 15% по-високо от 2019 г. А продажбите на таблети растат още по-бързо.

Според анализаторската компания Canalys до края на 2021 г. общият брой инсталирани компютри и таблети ще достигне 1,77 млрд., докато през 2019 г. той бе 1,64 млрд. Ако преди това един домашен компютър е бил достатъчен за цялото семейство, то сега такъв се купува за всеки работник или студент.

За да отговорят на внезапното търсене, шепа големи производители на компютри в света се опитаха да увеличат броя на доставчиците си и да ускорят доставката и вече обявиха най-добрите модели, които ще бъдат пуснати през тази година. Всичко това обаче не беше достатъчно. Монтажните линии не могат да се справят с увеличеното натоварване и някои клиенти трябва да чакат четири месеца за своите поръчки. Много компоненти, включително екрани и процесори, са трудни за набавяне, твърдят анализатори, въпреки факта, че много фабрики са се възстановили напълно работата си след епидемията. И ако не бяха проблемите с доставките, прогнозите за продажбите за 2021 г. щяха да бъдат още по-високи.

Ишан Дът, анализаторът от Canalys, си припомня как през април клиент е казал на продавач, че ще е доволен да получи каквото и да е устройство с клавиатура, стига поръчката бъде изпълнена в рамките на една седмица. В някои страни кризата с доставките до 2022 г. може да се изостри допълнително заради държавно стимулирани плащания за училища и предприятия. В същото време някои от компютрите, които ще излязат на пазара през следващите няколко месеца, ще отговарят на новите клиентски изисквания. Те ще са особено оборудвани с подобрени камери и високоговорители за видеоконференции. Други модели ще възможности за работа с мобилни мрежи, а не само с традиционния Wi-Fi. Скоро към тях ще се присъединят и устройства със софтуер за изкуствен интелект, които ще улеснят разпознаването на потребителите и автоматичното изключване на камерите.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X