Компютърен Хардуер

Intel може да отстъпи от първото място на пазара на процесори

Александър Главчев

AMD може да заеме първо място на пазара за настолни процесори през първото тримесечие на 2021 година. С такава прогноза излязоха анализаторите от PassMark.

Според компанията AMD може да достигне 50,8% дял до края на март, докато за Intel ще останат 49,2% от пазара. Разбира се, не трябва да се забравя, че засега това са само прогнози и те може да се различават от истинските резултати от първото тримесечие на 2021 г.

AMD завзема все по-голям сумарен пазарен дял. Източник: PassMark

AMD завзема все по-голям сумарен пазарен дял. Източник: PassMark


Ако прогнозите на специалистите от PassMark обаче все пак се сбъднат, това ще бъде първата победа за AMD в сегмента на настолните процесори за последните 15 години. За последно компанията успя да пробие до първо място през първото тримесечие на 2006 г., с дял от 53,9% срещу 46,1% за Intel.

Сегментът на настолните компютри може да се оклаже с нов лидер за пръв път от 15 години. Източник: PassMark

Сегментът на настолните компютри може да се оклаже с нов лидер за пръв път от 15 години. Източник: PassMark


През октомври 2020 г. AMD представи процесорите Ryzen 5000, базирани на нейната най-нова архитектура Zen 3. При съпоставими характеристики новите чипове демонстрират повишена производителност както в тежки програми, така и във видео игри. Според представители на компанията и моделите от новата линия ще работят с чипсетите от вече продаващата се от пролетта на 2020 г. серия 500. По-ограничена поддръжка се очаква и с някои чипсети и производители на дъна със серия 400. За много потребители това означава възможност за по-евтин ъпгрейд без нужда от подмяна на дънни платки.

Освен това последните процесори на компанията са произведени по 7-нанометрова технология, като до края на 2021 г., се очаква AMD да покаже и първите си 5 нм. чипове. Междувременно Intel все още не може напълно прескочи уверено границата от 14 нанометра технология. През октомври 2020 г. нейният изпълнителен директор Робърт Суон обясни, че това е свързано с финанси - 14-нанометровото оборудване отдавна се е изплатило, докато 10-нанометровото все още изисква значителни инвестиции.

Това означава, че появата на чипове Intel с по-съвременен технически процес, не трябва да се очаква в обозримо бъдеще. Според предварителните прогнози 7-нанометрови чипове не се очакват преди 2022-ра или дори, според някои, през 2023 г.

Източник: PassMark

Източник: PassMark


Все пак, все още е рано за празнични тържества в офисите на AMD. Компанията не може да се счита за лидер на целия пазар на процесори, въпреки че може да изпревари Intel в десктоп сегмента. Все още по-голямата част от лаптопите (горе) се произвеждат на процесори на Intel, като прогнозираните дялове за първото тримесечие на 2021 г. са 83,2% за Intel и 16,8% за AMD. В сървърния сегмент на пазара (долу) разликата според PassMark се очаква да бъде още по-значителна - 1,2% за AMD и цели 98,8% за Intel.

Източник: PassMark

Източник: PassMark


© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X