Компютърен Хардуер

Apple разработва свой собствен модем за бъдещите iPhone модели

Мария Динкова

Apple започва да разработва свои собствени клетъчни модеми тази година, пише Engadget. От компанията съобщиха, че технологията ще й позволи да реализира друг ключов стратегичен преход. Подобни дългосрочни инвестиции са критични за продуктите и бъдещите иновации, уточняват от Apple.

Гигантът към момента използва клетъчните модеми на Qualcomm за своите устройства, включително за iPhone 12. Двете организации подписаха шестгодишен договор миналата година, така че следващият модел iPhone все пак вероятно ще бъде произведен с продуктите на Qualcomm.

Решението за собствени разработки на клетъчен модем обаче не е изненада. Apple купи голяма част от бизнеса на Intel за смартфон модеми за 1 млрд. долара още през 2019, след като производителят на чипове се отказа от плановете си за създаване на 5G модеми за смартфони. Освен това компанията наема инженери от Qualcomm от известно време, като разполага с екипи в Сан Диего, Купъртино и Европа, фокусирани върху разработката на клетъчни модеми.

В допълнение не е тайна, че Apple се опитва да намали зависимостта си от доставчици трети страни, дори след като започна да произвежда iPhone модели със собствени процесори преди десетилетие. Този ноември компанията пусна също така M1 SoC, MacBook Pro, MacBook Air и Mac Mini, захранвани с първите ARM базирани Mac процесори.

Преходът към използване на повече собствени компоненти обаче може да се окаже голям удар за Intel и Qualcomm. Всъщност Apple отговаря за около 7% от продажбите на Intel и за 11% от приходите на Qualcomm.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X