Компютърен Хардуер

AMD пусна своята флагманска графична карта Radeon RX 6900 XT

Александър Главчев

AMD представи официално графичната карта AMD Radeon RX 6900 XT - най-бързата, която компанията е разработвала в историята си. Тя е проектирана за ентусиасти и геймъри, за да предложи мощна производителност в 4К игрите и невероятни възможности за овърклок за най-взискателните потребители.

Картата е базирана на архитектурата AMD RDNA 2 и разполага с множество функции за подобряване на производителността. Според AMD Radeon RX 6900 XT е върховата графична карта предназначена за игри с 4К резолюция. С 80 усъвършенствани изчислителни единици, 16 GB GDDR6 видеопамети тактови честоти над 2,8 GHz, Radeon RX 6900 XT е проектирана за високи кадрови честоти.

Основните ѝ характеристики включват още функжии като:
  • Smart Access Memory (SAM): При комбиниране на графични карти Radeon RX 6000 Series с процесори AMD Ryzen 5000 Series и дънни платки AMD B550 или X570, SAM позволява на процесорите AMD Ryzen директен достъп до високоскоростна графична памет GDDR6, ускоряване на процесорната обработка и повишаване на производителността в избрани заглавия.
  • AMD Infinity Cache: Високоефективен кеш за данни от последно ниво, подходящ за 4K и 1440p игри с най-високо ниво на детайлност. 128 MB кеш памет на кристала драстично намалява латентността и консумацията на енергия, предоставяйки по-висока обща гейминг производителност от традиционните архитектури.
  • DirectX Raytracing (DXR): Добавяйки т.нар. Ray Accelerator енджин към всяка изчислителна единица, графичните карти, базирани на AMD RDNA 2, са оптимизирани да осигурят по-реалистична светлина, сенки и отражения в игрите. В комбинация с технологията AMD FidelityFX, която позволява хибридно рендериране, разработчиците могат да комбинират растеризирани и рейтрейсинг ефекти, за да осигурят оптимално съчетание от качество на изображението и производителност.
Графичната карта Radeon RX 6900 XT е достъпна на пазара от 8 декември от световните търговски вериги и AMD.com на крайна потребителска цена от 999 щатски долара (цени в САЩ).
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X