Компютърен Хардуер

Авария в завод на Micron доведе до скок на цените на DRAM

Александър Главчев

Авария във фабрика на американската компания Micron в Тайван е довела до кратко прекъсване на производството на оперативна памет (DRAM). В резултат на ситуацията бе отбелязан ръст на цените на такива прокти, както и на акциите на компанията, пише Tomshardware.

Според изданието инцидентът е станал на 3 декември 2020 г. в тайванския завод Fab 11, разположен близо до град Таоюан. Отбелязва се, че фабриката е била обезточена за малко повече от 1 час.

Fab 11 е собственост на Micron от 2016 г. след поглъщането на компанията Inotera и това е това е един от най-големите заводите на територията на Тайван. В него се произвеждат 30 на сто от всички DRAM продукти на Micron. Основната продукция са 10-нанометрови DDR4 и LPDDR4 чипове.

По данни на Trendforce заводът задоволява около 8,8% от световното търсене на DRAM. Затова дори подобно кратко прекъсване на работата му може да окаже съществено влияние върху пазара на оперативна памет, а от там и върху сегментите на сървърите и персоналните компютри.

Въпреки инцидента цените на акциите на Micron, които се търгуват на NASDAQ, нараснаха с 2%. Tomshardware обяснява растежа на ценните книжа по-скоро с очаквано увеличение на цените на паметите, което компанията неволно е провокирала.

Преди това, на 1 декември, акциите на Micron нараснаха с 3%, след като производителят подобри прогнозата си за текущото тримесечие от 5-5,4 млрд. на 5,7 млрд. долара. Санджай Мехротра, главен изпълнителен директор на Micron, обясни корекцията с ръст на продажбите в областта на мобилната електроника, автомобилостроенето и производството на компютри.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X