Компютърен Хардуер

Nokia се готви да се завърне на пазара на лаптопи и таблети

Александър Главчев

Таблети и лаптопи може скоро да пусне на пазара HMD Global, компанията стояща зад марката Nokia, пише порталът GizmoChina. Според наличната към момента информация вече са сертифицирани девет такива устройства, но засега не са ясни нито техните характеристики, нито за дати на пускането им в продажба.

HMD Global е получила сертификати за от Бюрото за индийски стандарти (BIS). Не е ясно колко от устройствата са таблети и колко лаптопи. Не е изключено и пускането на хибридни модели - например със сензорен екран, който се завърта на 360 градуса, или с отделяща се клавиатура.

Не се съобщава защо устройствата са сертифицирани в Индия. Редно е да се допълни обаче, че това няма да е първият път, когато нови продукти на Nokia се появяват първо в тази страна. В края на миналата година Nokia се завърна на пазара на телевизори за първи път от 30 години и обяви 55-инчов модел с вграден фърмуер Android TV 9 Pie. Той е разработен с участието на индийската платформа за електронна търговия Flipkart и е пуснат в продажба на първия етап само в Индия. Очаква през тазгодишния празничен сезон телевизори на марката да се появят на пазара и в Европа. Може да се предположи, че и лаптопите и таблетите ѝ също ще дойдат на Стария континент на по-късен етап.

Nokia е най-известна със своите смартфони, но все пак има опит и в производството на преносими компютри. След преминаването на марката под крилото на HMD Global през 2016 г. обаче такива продукти не са пускани на пазара. Първият лаптоп на Nokia вижда бял свят през 2009 г. Той носи името Booklet 3G и спада към популярния тогава клас свръхкомпактни лаптопи - т.нар. нетбуци. Първият таблет пък се появява през 2013 г. Това е 10,1-инчовият Lumia 2520. През 2017 г. се изтече информация, че HMD Global работи върху нов таблет, но подобно устройство така и не бе представено.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X