Компютърен Хардуер

Intel: Процесорите Rocket Lake ще са по-бързи от Ice Lake

Александър Главчев

Настолните процесори Intel Core S (Rocket Lake-S) от 11-то поколение ще осигурят двуцифрени подобрения в производителността спрямо поколението Ice Lake-S по отношение на инструкциите за цикъл, твърдят от Intel. Що се отнася до представянето в реални задачи, от компанията говорят по-предпазливо, обещавайки просто "подобрение" в сравнение с предишното поколение.

Тези процесори са изградени върху нова архитектура, наречена Cypress Cove. Тя поддържа до 20 ленти PCIe 4.0, хардуерно видео кодиране Quick Sync, технология за ускоряване на машинното обучение Deep Learning Boost и набор от инструкции VNNI за работа с невронни мрежи. За процесорите Rocket Lake ще се предлага и нов чипсет от серия 500 с поддръжка на USB 3.2 Gen 2 и DDR4-3200 памет.

През септември Intel пусна процесори Tiger Lake за преносими компютри - първите процесори от 11-то поколение. Обикновено Intel пуска първо мобилни версии и след това настолни версии на процесори, но досега не е съобщено нищо за настолна версия на Tiger Lake. Компанията може да е взела решение да премине направо до Rocket Lake, като се има предвид, че изостава поне с шест месеца от плана за преминаване към 7-нанометров производствен проце. Rocket Lake също се произвеждат в 14-нанометров процес.

Паралелно със закъсненото внедряване на 7-нанометрово производство, Intel се сблъсква и промени в предпочитанията на своите клиенти, което до намалена рентабилност. През третото тримесечие на 2020 г. оперативният марж на Intel е бил 36%, което значително по-малко спрямо аналогичния период на миналата година (44%). Продажбите на процесори са успешни, но купувачите избират по-евтини модели от начално ниво пред корпоративни работни станции. Подобна тенденция се наблюдава в сегмента на процесора за центрове за данни.

След две тримесечия на ръст доставките в парично изражение паднаха с 47 на сто, а оперативният марж - от 49 на 32%. Приходите на поделението пък са паднали със 7% до 5,9 млрд. долара, въпреки прогнозите за оборот от около 6,21 млрд. долара.

Intel се сблъсква с трудности в производството процесори. Преходът към нов технологичен процес изостава с шест месеца. Конкуренцията, най-вече в лицето на AMD и Nvidia, които разчитат на производствени услуги на трети страни за производство - успяха да отнемат от пазарния дял на Intel както от сегмента на компютрите, така и от сегмента на сървърните решения. Според компанията обаче че заводът му в Аризона, който използва 10-нанометров производствен процес, е вече работи на пълен капацитет и ще може да доставя с 30 на сто повече 10-нанометрови процесори до края на 2020 г., отколкото се очакваше през януари.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X