Компютърен Хардуер

Спадът на пазара на компютърна памет ще продължи и през 2021 г.

Александър Главчев

Спадът в цените на едро за DRAM чипове, започнал през октомври, ще продължи през цялото IV тримесечие на 2020 г. и в крайна сметка ще достигне поне 10%, твърдят анализаторската компания TrendForce.

Според тайванската борса за полупроводници DRAMeXchange, цените на едро за DDR4 памет с капацитет 8 Gb (1Gx8 2133MHz) към края на октомври вече са паднали до 2,85 долара за брой, което е средно с 8,9% под цените през септември. През през август и септември техните цени оставаха стабилни.

Спадът най-вероятно е бавна пазарна реакция на търговските санкции на САЩ срещу Huawei, считат от TrendForce. Стабилността на цените през третото тримесечие пък се обяснява с интензивни покупки на Huawei за трупане на резерви. В допълнение, икономическите проблеми, свързани с глобалната пандемия са довели до свръхпредлагане на такива продукти, което вероятно ще продължи през останалите два месеца на 2020 г.

През октомври 2020 г. цените на едро на NAND флаш памети също започнаха да падат. Цение на чиповете с капацитет 128 Gbps (16x8G MLC) за флаш карти и USB устройства са намалели с 3,4% до 4,2 долара за брой спрямо септември, достигайки е най-ниското си ниво от началото на 2020 година.

Предишното значителено понижение на цените на едро на компютърни памети се наблюдаваха през юли 2020 г., когато според TrendForce те са спаднали с около 5%. Тази динамика, според анализаторите, се дължи главно на спад в търсенето на сървъри и персонални компютри, след резкия ръст в началото на годината вследствие на пандемията от COVID-19. Това е довело до значително увеличение на запасите в складовете на производителите.

Динамиката на цените на DDR4

Динамиката на цените на DDR4


Представители на Samsung Electronics също потвърждават анализа на TrendForce. Като част от пресконференция за финансовите резултати на компанията за третото тримесечие на настоящата година, от там излязоха с прогноза за по-ниски цени, тъй като потребителите на чипове са принудени да коригират запасите си през четвъртото тримесечие.

Според анализаторите на TrendForce възстановяването на пазара на компютърна памет ще започне през първата половина на 2021 г. Тези очаквания се потвърждават и от прогнозата на международната асоциация SEMI (Semiconductor Equipment and Materials International), която смята, че предстоящият ръст в търсенето ще бъде една от причините за увеличаването на производствените разходи за полупроводници през 2021 г. с около 18%.

Непряко потвърждение на тази прогноза е и изявление на представители на Samsung, които обявиха планове за увеличаване на инвестициите в производството на полупроводници през следващата година, за да отговорят на очаквания ръст при търсенето.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X