Компютърен Хардуер

AMD купува Xilinx, за да усили позициите си на пазара на процесори за ЦОД

Александър Главчев

Advanced Micro Devices (AMD) обяви, че придобива компанията Xilinx, която разработва програмируеми логически матрици (FPGA), широко използвани за организиране на различни видове специализирани изчисления, като видео компресия, криптиране и други. Стойността на сделката е за 35 млрд. долара.

Основният конкурент на Xilinx в тази област е Altera, която придобита от Intel през 2015 г. Сделката беше оценена на 16,7 млрд. долара и по това време беше най-голямата в историята на компанията.

В комбинираната организация на AMD и Xilinx ще работят около 13 хил. инженери. Производството на процесори е изцяло възложено на външни изпълнители - предимно на тайванския TSMC. Акционерите на AMD ще притежават приблизително 74% от комбинираната компания.

От 2014 г., когато Лиза Су стана главен изпълнителен директор на AMD, компанията успя да влезе в активна конкуренция с Intel, включително в сегмента на чипове за центрове за обработка на данни. Xilinx също оперира на този пазар, но възможностите на компаниите се допълват взаимно, казва Су.

В същото време обаче от анализаторската компания Bernstein посочват, че сделка от съседни пазарни сегменти, като настоящата, носи опасност от отклоняване на ресурси, които иначе биха отишли за подпомагане на основния бизнес. Но Xilinx е уверена, че методите за организиране на развитието ѝ са много сходни с тези на AMD и не би трябвало да има проблеми при установяването на съвместна работа.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X