Системи За Съхранение

Intel продава бизнеса си за производство на флаш памети на SK Hynix за $9 млрд.

Александър Главчев

Intel ще се откаже на пълно от бизнеса си по производство на микросхеми за флаш памети (NAND). По данни на CNN вече е намерен и купувач - южнокорейската SK Hynix, която е и един от лидерите в този сегмент.

По оценки на Reuters сделката ще позволи на SK Hynix да заеме втора позиция в сегмента, изпреварвайки японската Kioxia. Водещ производител ще продължава да е Samsung Electronics.

Според Forbes през второто тримесечие на 2020 г. SK Hynix е държала 12% от световния пазар на флаш памет, а дялът на Intel е бил 11%. Samsung (31%), Kioxia (17%), Western Digital (16%) и Micron (13,7%) с пред нея в общата класация. Сделката с Intel ще позволи на SK Hynix да увеличи своя дял до поне 20 на сто.

Покупката на NAND бизнеса на Intel ще струва на SK Hynix 9 млрд. долар. Страните планират да приключат сделката не по-късно от март 2025 г. За корейците това е най-голямото придобиване в историята (компанията е основана през 1983 г.). Предишната голяма инвестиция бе от 3,7 млрд. долара през 2017 г. в Kioxia, с която се конкурира на пазара на памети.

В момента компаниите очакват регулаторно одобрение за сделката. Според предварителни прогнози този процес ще бъде завършен до края на 2021 г.

SK Hynix планира да плати на Intel на две вноски. Очаква се първо да бъда предадени 7 млрд. долара веднага след получаването на зелена светлина от регулаторите. Останалите 2 млрд. ще бъдат преведени след прехвърлянето на активите.

Intel не напуска сегмента

Съгласно условията на сделката, SK Hynix ще придобие по-голямата част от флаш бизнеса на Intel. Тя ще поеме производството на NAND чипове за SSD дискове, смартфони и други устройства, NAND компоненти и полупроводникови пластини. Фабриката на Intel в Далиан, Китай, също ще стане собственост на корейците.

Според финансовите отчети на бизнесът, който тя предава на SK Hynix, е донесъл 2,8 млрд долара приходи през първата половина на 2020 г. В същото време общия оборот от флаш бизнеса на компанията за същия период от време възлиза на около 3 млрд. долара.

Intel ще запази част от бизнеса си в сегмента. Това е производството на високоскоростна памет Optane, използвана предимно в сървърни решения и центрове за данни, която е разработена съвместно с Micron.

За възможна подобна продажба се говори още от пролетта. През март бе съобщено, че резултатите на компанията за четвъртото тримесечие на 2019 г. в сегмента на флаш паметите са отрицателни - продажбите са намалели в сравнение с третото тримесечие на 2019 г. и в комбинация с спадналите цени на тези продукти печалбата на отдела не може да покрие производствените разходи.

15-годишна история

Intel стартира работата си с в сегмента през 2005 г., когато съвместно с със споменатата Micron основава компанията IM Flash Technologies. През 2013 г. Intel продаде част от дяла си на Micron, за да се концентрира върху 3D XPoint технологията, която е по-бърза от NAND.

Производството на 3D XPoint в IM Flash Technologies, стартира през 2015 г. но през следващата година тази дейност преместена изцяло производството във фабриката на Intel в Далиан. През 2019 г. Micron придоби и останалия дял в IM Flash Technologies.

От есента на 2018 г. заводът в Далиан произвежда 64- и 96-слойни модули памет QLC 3D NAND. През 2020 г. се планира започване на производство на 144-слойни чипове. През февруари 2020 г. бе обявено създаването на 10-милионния QLC 3D NAND чип.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X