Компютърен Хардуер

AMD ще представи нови процесори със Zen 3 архитектура на 8 октомври

Александър Главчев

AMD обяви официално кога ще представи следващото си поколение процесори за настолни компютри и дискретни графични решения. Централните процесори от серия Ryzen 4000 ще бъдат представени на 8 октомври. В края на месеца пък, на 28 октомври, компанията ще вдигне завесата и около графичните решение от серията Radeon RX 6000.

По всичко личи, че пускането на процесорите с архитектура Zen 3 ще се състои по график, въпреки слуховете, че AMD може да отложи дебюта до 2021 г., за да може да получи максимални печалби от настоящото поколение Ryzen 3000 чипове, базирани на Zen 2.

За мобилни и настолни компютри ще се предлагат хибридните процесори Cezanne, а за машини от среден и висок клас - такива с кодово име Vermeer. За гейминнг, работни станции е ентусиасти пък са предвидени чипове, наречени Genesis Peak.

По данни на сайта Wikichips.org Zen 3 процесорите се произвеждат по подобрена 7-нанометрова технология на TSMC, предлагаща 20% по-висока плътност спрямо предходното поколение и 10% по-ниско потребление на енергия.

Интересно е да се отбележи, че чиповете ще са съвместими със сега използвания сокет AM4. Не всички настоящи дънни платки с такъв цокъл обаче ще поддържат новия хардуер, като при някои съвместимостта може да бъде добавена чрез ъпдейт на BIOS-a.

Що се отнася до графичните решение от серията Radeon RX 6000, наличните данни за тях са минимални. Ясно е, че те ще се произвеждат по 7-нанометров процес и ще са базирани на архитектурата RDNA 2 (позната още като Navi 2X). Сред основните нововъведения е и добавената поддръжка хардуерно ускорено трасиране на светлинни лъчи (ray tracing).

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X