Компютърен Хардуер

Как ще се развие дигиталният сблъсък между САЩ и Китай?

Иван Гайдаров

Промяната на правилата за износ на Министерството на търговията на САЩ забрани на компании като TSMC да доставят чипове, произведени по американска технология, на Huawei. От следващата седмица TSMC вече няма право да доставя на китайския производител модерните 5nm чипове, които компанията се надяваше да използва за захранване на линията Mate 40, последният модел от която ще бъде най-технологично модерният телефон на компанията за годината. Чиповете се използват и за 5G базовите станции, продавани от Huawei на неговите клиенти от телекомуникационния сектор за изграждането на техните 5G мрежи.

Затова и TSMC работи по 24 часа в денонощието, опитвайки се да помогне на Huawei да събере на склад възможно най-много чипове, преди забраната да влезе в сила. Какво ще се случи с Huawei след изчерпването на количествата 5nm чипове към момента не е сигурно.

Изложението на IFA в Берлин през миналата седмица е първото, което реално отвори врати за компании и гости на живо от началото на пандемията на коронавируса. Huawei обаче не представи свой 5nm чип в рамките на изложението, както се очакваше, което може да предвещава лошо бъдещето за компанията.

Huawei, който обикновено играе главна роля по време на IFA, имаше много по-малко присъствие от обикновено. Компанията и нейната втора основна марка Honor представиха само носими устройства и преносими компютри, показвайки, че бъдещето на смартфоните на Huawei остава несигурно. Иначе китайската компания направи всичко възможно да намали удара от санкциите. Още миналата година, водена от идеята, че тези забрани могат да бъдат само първите от дълга поредица, Huawei резервира предварително голяма част от капацитета на TSMC като предпазна мярка. Това определено беше разумен ход, тъй като компанията иска да натрупа достатъчно инвентар на чипа, проектиран от нейната дъщерна компания HiSilicon.

И въпреки че много от феновете на Huawei може да обвинят TSMC в някои отношения, компанията всъщност помага на китайския доставчик на технологии. Той беше вторият ѝ по големина клиент през миналата година, генерирайки от 15% до 18% от приходите й за 2019 г. Apple е най-големият клиент на TSMC.

Промяната на правилата за износ в САЩ също така се превърна в пречка пред друг производител - Mediatek - да доставя 5G чипове на Huawei, без да получи разрешение от Вашингтон. Чиповете Snapdragon на Qualcomm също се нуждаят от разрешително, за да бъдат доставяни на китайската компания. В същото време SMIC - китайски производител на чипове - значително изостава от TSMC и трудно може да бъде разглеждан като жизнеспособна алтернатива.

Предполага се, че Huawei ще има достатъчно чипове за три до шест месеца производство, което означава, че серията Mate 40 ще се появи със сигурност на пазара, захранвана от 5-нанометровия чипсет Kirin. Но какво бъдеще има пред Huawei? Тъй като правителството на САЩ обвинява Китай за епидемията от коронавирус, сегашната администрация изглежда не е в настроена да предоставя услуги на която и да било компания, базирана в страната. И все пак никога не се знае откъде може да дойде спасението. Когато през 2018 г. китайският производител ZTE (също считан за заплаха за националната сигурност на САЩ) беше отрязан от американската си верига за доставки, компанията преживя тежки моменти. В крайна сметка Министерството на търговията постигна сделка със ZTE.

Ако Huawei не успее да намери начин да заобиколи забраната за доставка на чипове и тя удари с всичката си сила китайския бизнес, Пекин може лесно да отвърне, като вдигне бариери пред американските компании, чиито продукти са сглобени в азиатската страна, включително Apple. Колко бързо биха отстъпили САЩ от рестрикциите си срещу Huawei, ако Китай отговори с такива срещу Apple? Тепърва ще разберем.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X