Компютърен Хардуер

Първите дискретни видеокарти с Intel Xe ще са за лаптопи

Александър Главчев

В новите видеочипове на Intel, Xe HPG, ще бъде реализирано хардуерно трасиране на светлинни лъчи, това заяви главният архитект на компанията Раджа Кодури. В момента тази функция се предлага само в най-новите предложения на Nvidia - видеочиповете от серията (GeForce RTX). Те обаче се очакват едва през 2021 г., а първи бял свят ще видят видеопроцесорите за лаптопи - Xe LP.

Картите Intel Xe HPG ще разполагат с напълно нов контролер за GDDR6 паметта, за разлика от предназначените за работни станции и центрове за данни Xe HP и Xe HPC, в които се използват HBM модули. Освен това геймърския HPG вариант няма да се произвежда в заводи на Intel. Не се съобщава коя компания е избрана да поеме тази дейност.

При разработката на Xe LP от компанията са си поставили за цел да увеличат двойно производителността спрямо видеопроцесора Gen 11 в Ice Lake при запазване на неговия размер и потребление на енергия. Това е наложило промяна на архитектурата. Количеството на изчислителните блокове в ядрото са увеличени един и половина пъти - от 64 до 96. Също така подобрената работа се осигурява и от нови транзистори, технология за производство, както и ликвидиране на тесните места в старата архитектура.

Intel демонстрира възможностите на Xe LP чрез известните игри PUBG и Battlefield V. Засега обаче не се публикуват точни данни за производителността. От компанията заявяват само, че в някои игри видеочипът показва недостижими до момента за преносим компютър резултати.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X