Компютърен Хардуер

Intel: Нов вариант на 10nm процес може да увеличи производителността на чиповете с 20%

Александър Главчев

В рамките на наскоро приключилото събитие Architecture Day 2020 производителят на процесори Intel представи нова версия на своя 10-нанометров технологичен процес. Подходът е наречен SuperFin и от компанията са уверени, че ефектът от него е съпоставим със свиване на производствения процес към по-малко нанометри.

С използване на нов материал за производство на кондензатори, оптимизацията обещава да увеличи производителността на продуктите на компанията с 20%, въпреки използването на настоящия 10-нанометров процес. SuperFin ще се използва при производството на чиповете за лаптопи Tiger Lake, които се очакват тази есен.

Intel е една от малкото компании в световен мащаб, които сами и проектират и произвеждат микропроцесори. Тя обаче се сблъсква с проблеми при реализацията на 7-нанометров технологичен процес. Конкурентите ѝ, като например тайванската TSMC (която произвежда продуктите на компании като AMD, Nvidia и др.) изпреварва Intel.

Акциите на Intel вече се сринаха 20 на сто от момента, когато стана ясно, че преминаването към нов технологичен процес ще се забави. От там се оказаха принудени де се обърнат към други производители, в резултат на което бяха променени процесите по разработка на микросхеми, така че те да може да се произвеждат както в нейните собствени фабрики, така и в чужди.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X