Компютърен Хардуер

Още проблеми за Intel при усвояването на 10- и 7-нанометрови технологии

Александър Главчев

Intel преодолява нови проблеми, свързани с усвояването на 10-нанометров производствен процес, започнало през август 2019 г. Според журналиста Чарли Демерджян мобилните процесори от серията Tiger Lake-U може да се окажат с твърде слаба производителност заради малки брой ядра.

По думите му 10-нанометровите чипове, които трябва да дебютират през есента, ще разполагат с едва по изчислителни четири ядра. Причината е, че компанията не е успяла да смали разработения от нея видеопроцесор Xe, който е заел повече от очакваното място на силициевия кристал. По финансови съображения пък размерът на кристала не е бил разглеждан.

Демерджян добавя още, че тази година компанията няма да представи и 7-нанометрови продукти, като това може да се очаква едва към края на 2021-ва. Първите продукти, които се очаква да бъдат произвеждани по такава технология са споменатите видеопроцесори Xe, както и Ponte Vecchio.

Ponte Vecchio са видеочипове, предназначени за високопроизводителни инсталации. Те се създават с използване на "многоетажната" аархитектура Foveros на Intel.

Междувременно компанията се сблъсква и с трудности, свързани с новите ѝ продукти, предназначени за сървъри, които се очаква да бъдат представени в края на настоящата година. Серията Ice Lake-SP се очертава да закъснее и може да бъде представена едва в началото на пролетта на 2021 г.

Това може да повлече със себе си и задържане на дебюта на 10-нанометровите сървърни чипове от серията Sapphire Rapids. Според настоящия план те трябва да видят бял свят в средата на идната година, но това може да се забави до 2022-ра.

Забавянията на описаните мобилни и сървърни решения на Intel пък могат да доведат до закъснение Granite Rapids процесорите, които ще се произвеждат по 7-нанометров процес. Според Демерджян те вероятно ще се появят на пазара едва през 2023 г.

Интересно е да се допълни, че през юни от компанията си тръгна неин ценен служител - Джим Келър, който е участвал в разработката на архитектурата Zen на AMD. Според слухове Келър е напуснал Intel заради конфликт с ръководството. Той е препоръчвал използване на услугите на южнокорейската TSMC, която наскоро обяви, че е готова с разработката на 2-нанометров производствен процес.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X