Компютърен Хардуер

AMD ще ползва сокета AM4 за чиповете Zen 3

Александър Главчев

Процесорите Ryzen от следващо поколение, базирани на архитектурата Zen 3, ще ползват цокъла AM4, който бе въведен още през 2016 г., съобщи AMD. Това означава, че новите чипове, които се очакват през тази година, ще могат да бъдат монтирани без замяна на дънната платка.

Разбира се, това няма да е възможно на дъна от 2016-та - за целта ще са необходими такива с чипсети X570 или B550. Също така ще е необходим и ъпдейт на BIOS от съответния производител.

AMD като правило запазва обратна съвместимост на новите си процесори със стари чипсети, като понякога изключва по-старите бюджетни решения, обяснявайки решението с недостиг на място на BIOS чипа за нов ъпдейт.

От компанията отбелязват, че разработката на AM4 сокета с оглед на многогодишна употреба се оказал сложна инженерна задача и дори не изключват стандартът да бъде поддържан и занапред. Дали AM4 ще се използва и от Zen 4 процесорите, които се очакват през 2021-2022 г., зависи от развитието на отрасловите стандартите за пренос на данни между различните компоненти в компютъра.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X