Компютърен Хардуер

Intel представи процесори с поддръжка на vPro за корпоративни компютри

Александър Главчев

След като представи процесорите Core от 10-то поколение за потребителския пазар, Intel анонсира и чипове с поддръжка на vPro за използване в корпоративна среда.

Обявени са общо девет мобилни чипа Core от 10-то поколение с vPro, както и осемнадесет Core и Xeon, изградени на базата на архитектурата Comet Lake за настолни компютри. Продуктите от това поколение поддържат разширените функции Hardware Shield, включително възможност за блокиране на критично важни елементи в BIOS в случай на атака.

Презентацията на Intel vPro се състоя след анонса на новите Ryzen Pro чипове, които конкурентът AMD насочва към корпоративни настолни компютри. AMD представи три такива процесора, акцентирайки върху функцията за шифроване на паметта. Intel, както и преди, се придържа към стратегия за, в която се залага на нови функции за сигурност и широк избор от продукти.

От компанията подчертават два важни аспекта на Hardware Shield. На първо място е защитата на ниво BIOS. При атаки срещу операционната система се блокира критично важна информация в нея с помощта на която директно се управлява компютърът. На второ място, в случай на атака, vPro предава част от функциите на графичния чип, позволявайки на централния процесор да продължи да изпълнява възложените му задачи. Не на последно място технологията Intel Endpoint Management Assistant пък помага при отдалечено управление.

Според Intel, компютри с vPro чипове могат да изпълняват приложения с до 40% по-бързо спрямо ноутбуци отпреди три години. При работа с офисни приложения прирастът е 36 на сто. В сравнение с компютри отпреди пет години vPro хардуерът визуализира данни с 44% по-бързо.

Новите процесори работят в тандем с чипсети от серия Intel 400 и поддържат Wi-Fi 6 (Gig+) връзки. Засега няма данни кога те ще се появят на пазара.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X