Компютърен Хардуер

AMD дарява хардуер за суперкомпютри за борба с COVID-19

Александър Главчев

Националната лаборатория Лорънс Ливърмор (НЛЛЛ) в САЩ и компаниите Penguin Computing и AMD сключиха договор за ъпгрейд на високопроизводителния изчислителен (НРС) клъстер Corona. Той е изграден от Penguin Computing, а AMD ще достави графични ускорители Radeon Instinct MI50 (на снимката), с които производителността му ще надмине 4,5 петафлопа (FLOPs - операции с плаваща запетая в секунда).

Системата ще се използва от НРС консорциума COVID-19, публично-частна национална организация, която предлага безплатно изчислително време и ресурси на учените в САЩ ангажирани в битката с COVID-19, както и на изследователите от НЛЛЛ, които работят по разкриването на потенциални антитела и антивирусни съединения за SARS-CoV-2 - вирусът причиняващ COVID-19. Системата Corona се поддържа от AMD EPYC процесори, работещи заедно с графичните ускорители AMD Radeon Instinct, и използва Tundra Extreme Scale платформата на Penguin Computing.

Стартираната през 2018 г. по договор с Penguin Computing, суперкомпютърна системата Corona (името е свързано с пълното слънчево затъмнение наблюдавано през 2017 г.) се използва за некласифицирани (не поверителни) , отворени научни приложения. Ъпгрейдът е безплатен за Националната администрация за атомна безопасност (National Nuclear Security Administration, NNSA), но е насочена от AMD в поддръжка на проучванията за COVID-19, и допълва сътрудничеството на компанията с НЛЛЛ.

"Ефективното противодействие на COVID-19 изисква съвместните усилия на най-добрите и най-светлите умове. С използването на мощните изчислителни възможности на най-мощните суперкомпютри в света, ние можем да помогнем в ускоряването на критично важно моделиране и изследвания в борбата с вируса," сподели Форест Нород, старши вицепрезидент и управител на Datacenter and Embedded Systems Group в AMD.

Corona ще бъде един от най-мощните от 7-те суперкомпютъра на НЛЛЛ, който се предоставя на изследователите чрез НРС консорциума COVID-19. Последният включва над дузина организации - държавни ведомства, компании и академични институции, като дейността му се координира от Службата за научна и технологична политика на Белия дом, Министерството на енергетиката на САЩ и IBM. Целта на консорциума е да се ускорят усилията за разкриване на методи за лечение на COVID-19. AMD официално се присъедини към консорциума на 6 април т.г.

Сървърните графични ускорители AMD Instinct MI50 са оптимизирани за голямо мащабни инсталации за машинно самообучение (изкуствен интелект). Те осигуряват до 26,5 терафлопа при половин точност (half precision) и до 13,3 терафлопа при единична точност (single precision).
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X