Компютърен Хардуер

Глобалните доставки на компютри бележат спад заради пандемията

Мария Динкова

Глобалните доставки на компютри през първото тримесечие на 2020 са се понижили в сравнение със същия период миналата година, показват данните на анализаторските фирми Gartner и IDC, пише ITProPortal.

Данните на двете компании малко се различават, но и двата доклада разкриват една и съща тенденция. Според Gartner 51,6 млн. компютри са били продадени глобално през първото тримесечие на тази година, което е с 12,3% по-малко в сравнение с предходната година. От IDC посочват, че са продадени 53.2 млн. устройства, което е понижение от 9.8%.

След три последователни тримесечия на ръст световният пазар на компютри отбелязва най-значителния спад след 2013. Gartner и IDC отбелязват, че понижението се дължи основно от разпространението на коронавируса и въведените впоследствие мерки на социална изолация по света.

"Основният най-важен фактор за понижението на доставките на компютри е разпространението на коронавируса, което доведе до нарушения както на доставките, така и на търсенето на компютри", коментира Микако Китагава, директор "Изследвания" в Gartner.

"След първата изолация в Китай в края на януари, през февруари се произведоха по-малки количества компютри, което се превърна в логистично предизвикателство", допълва експертът.

Той също така обяснява, че цикълът за обновяване на устройствата, започнал с пускането на Windows 10, сега бавно наближава своя края - друг фактор за намаляването на продажбите. В допълнение компаниите в момента се ориентират към планове за продължаване на дейността и насочват своите бюджети другаде.

IDC от своя страна подчертава, че има надежда в близко бъдеще пазарът на компютри да се възроди.

"IDC вярва, че ще има дългосрочни положителни последствия, след като ситуацията се успокои", отбелязва Лин Хуан, вицепрезидент "Изследвания, устройства и дисплеи" в IDC.

"Компаниите, чиито служители досега са работили в офиси, ще трябва да инвестират в отдалечена инфраструктура, най-малкото с цел продължаване на дейността. Потребителите, затворени у дома, пък трябва да разберат колко важно е да се обновява техниката. Това трябва да осигури стабилен и дългосрочен тласък за пазарите на компютри и монитори", допълва експертът.

Въпреки спада класацията на топ доставчиците остава непроменена. Lenovo, HP и Dell оглавяват първите три места, което обхваща над 60% от целия пазар, докато Apple заема четвърта позиция.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X