Компютърен Хардуер

Zhaoxin - нов конкурент на AMD и Intel?

Александър Главчев

Компанията Zhaoxin Semiconductor разработи процесора KaiXian KX-U6780A, който се позиционира като конкурент на продукти на Intel и AMD за настолни компютри. Zhaoxin е съвместно предприятие на властите на Шанхай и тайванската компания Via Technologies.

В края на миналата седмица възможностите на новия процесор бяха тествани от Tom's Hardware. От резултатите се вижда, че по някои показатели той не отстъпва на Intel Core i5 от седмо поколение и AMD Ryzen 3000. Също така обаче в него той е създаден с използване на по-стар производствен процес и в него отсъстват редица функции заради които чипът изостава в повечето бенчмаркове.

KaiXian KX-U6780A съдържа осем изчислителни ядра, а таковата му честота достига 2,7 GHz. Не е налице обаче технология за многонишкова обработка на данни от сорта на HyperThreading. Процесорът е базиран на архитектурата LujiaZui, която представлява еволюция на разработка на Via, носеща името WuDaoKou.

Чипът е създаден по 16-нанометров процес и се произвежда от тайванската TSMC, докато Intel активно използва 14 и преминава към 10 нанометра. AMD пък вече изпреварва всички, предлагайки 7-нанометрови чипове, произвеждани пак от споменатата TSMC.

KX-U6780A разпозлага с интегриран видеопроцесори, но показателите му засега не са известни. Ясно е само, че той поддържа DirectX 11, OpenCL 1.1 и OpenGL 3.2. Чипът също така разполага с 16 линии PCIe 3.0 и поддържа до 64 GB DDR4 оперативна памет.

В Tom's Hardware са получили процесора в комплект дънна платка, предназначена за разработчици и нископрофилен въздушен охладител с алуминиев радиатор.

KaiXian KX-U6780A е преминал редица тестове, сред които популярният GeekBench. Там той е показал резултат от 363 точки е едноядрен и 2091 точки в многоядрен режим. За сравнение Core i5-7400 е с резултати съответно 884 и 2793 точки. Изоставането се обяснява с липсата на кеш памет от трето ниво.

В теста 3DMark Fire Strike Physics KX-U6780A постигнал 6871 точки. Соченият за конкурент AMD Ryzen 3 3000 пък е с резултат 7186 точки.

Графичната подсистема на процесора изостава доста спрямо аналогичните в продуктите на AMD и Intel. В резултат игровите тестове KX-U6780A изостава значително.

Все пак, това е един от първите чипове на Via, създадени за потребителския сегмент от доста време насам. В обозримо бъдеще компанията възнамерява да предложи още x86 продукти, разработвани от нейното дъщерно предприятие CenTaur.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X