Компютърен Хардуер

Apple планира стремителна миграция на Mac към ARM

Computer World

Ако скоро сте си купи MacBook Air с процесор на Intel от десето поколение, то това устройство може скоро да се превърне в обект на интерес от страна на колекционери. Според анализатора Мин-Чи Куо, който рядко бърка в прогнозите си касаещи Apple, в компанията планират мащабно преминаване към ARM чипове през 2021 г., след около 20-годишно сътрудничество с Intel.

Според Куо още през следващата година Apple ще стартира "агресивна стратегия по замяна на процесори" и ще пусне едновременно множество модели, базирано на собствени чипове с ARM архитектура. По-рано анализаторът прогнозираше, че първите подобно компютри ще видя бял свят през последното тримесечие на 2020 г., но тези планове може да са отложени заради ситуацията с коронавируса.

Не се споменават конкретни модели, но много наблюдатели очакват преходът да започне от устройствата от потребителски клас, т.е.MacBook Air, Mac mini и iMac и след това да обхване MacBook Pro и iMac Pro. Интересно е да се припомни, че през 2006г., когато Apple преминаваше от процесорите PowerPC към такива на Intel, първият продукт с нов чип бе 15-инчовият iMac Pro, а следващият - 13-инчовият MacBook, който замени iBook.

В тестове процесорите на Applе от A серия за iPhone и iPad демонстрират по-висока производителност от най-новите компоненти на Intel. Редно е да се отбележи обаче, че в тях не се отчита оптимизацията на софтуера. Засега не са налице данни за това как ще се изпълняват приложения за macOS на ARM хардуер и какъв ще е обемът от работа за преноса на приложенията към нова архитектура.

По оценка на Куо преминаването към ARM чипове може да осигури на Apple икономии от 40-60%. В същото време обаче разходите за други компоненти може да нараснат. Отбелязва се, че в момента процесорите на Intel идват с интегриран USB контролер, т.е. този компонент ще трябва да бъде купуван отделно.

Куо прогнозира още, че благодарение на промени в процесорната архитектура, доставките на Mac-ове може да се увеличи с 50 на сто, достигайки 30 млн. бр.

Не на последно място една подобна промяна ще позволи на Apple да диференцира предложенията си в сравнение с компютрите, използващи Windows.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X