Операционни Системи

Китай до три години се отказва от Windows в държавните институции

Computer World

XКитайската народна република започна постепенно да изтегля чуждите компютърни системи от държавния си сектор, съобщава Softpedia. За целта е приета стратегия, която трябва да приключи през 2022г. В края на този срок се планира заместването на вносните хардуерни и софтуерни разработки да достигне 100%.

В страната се разработва операционна система, носеща името Unity Operating System (UOS), от която се очаква да бъде пълноценна замяна на Windows. Властите са поръчали създаването ѝ на компанията Union Tech, като първата бета версия се е появила в края на 2019-та, а първата стабилна - в средата на януари. Преходът към нея трябва да започне още тази година.

UOS се разработва в две версии - настолна и сървърна. За основа е взета Linux дистрибуцията Deepin, чиято разработка в началото (2004г.) се е водила от китайски специалисти. В основата на Deepin пък стои Debian Linux.

Важна особеност на новата ОС е, че тя е ориентирана към създаваните в страната хардуерни компоненти. През декември платформата е обучена да работи с процесорите на компанията Zhaoxin, която пък е съвместно предприятие, създадено от властите на Шанхай и тайванската VIA Technologies.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X