Компютърен Хардуер

AMD представи планове за развитие през 2020 г.

Александър Главчев

AMD даде подробности за следващия етап на своето развитие по време на своя Ден на финансовите анализатори. Компанията представи пътни карти на следващите поколения централни и графични процесори и планове за инвестиции в разработката на нови технологични продукти и решения.
AMD обави, че е доставила 260 млн. Zen x86 ядра в процесорите AMD Ryzen и AMD EPYC. Плановете занапред включват представяне на първите процесори базирани на следващото поколение "Zen 3" архитектура в края на 2020 г. "Zen 4" пък в момента се разработва и според ще използва усъвършенстван 5nm технологичен процес.

AMD анонсира своята бъдеща AMD Infinity архитектура от 3-то поколение с оптимизирана работа на CPU и GPU с паметта, което ще доведе до значителни подобрения в производителността и ще опрости програмирането на софтуера за ускорени изчислителни решения, като позволява на CPU и GPU да споделят една и съща памет.

Архитектурата AMD Radeon DNA (RDNA) в момента е основата на геймърската фамилия AMD Radeon RX 5000 GPU. Наследниът ѝ RDNA 2 трябва да дойде 50% подобрена производителност-на-ват и ще поддържа хардуерно ускорено трасиране на светлинни лъчи, шейдинг с променлива скорост (variable rate shading (VRS)) и др. Първите продукти базирани на AMD RDNA 2 се очакват в края на 2020 г.

AMD разкри информация за своята нова AMD Compute DNA (AMD CDNA) архитектура, проектирана да ускорява изчисленията в дейтацентрове. Първото поколение решения с AMD CDNA архитектура, планирано за по-късно през годината, включва 2-ро поколение AMD Infinity архитектура за подобряване на свързаността между отделните GPU и е оптимизирана за машинно самообучение и високопроизводителни (НРС) изчислителни. CDNA 2 пък ще поддържа 3-то поколение AMD Infinity архитектура за поддръжка на следващото поколени е суперкомпютри от EXA-клас.

Компанията продължава да разширява присъствието на своите процесори AMD EPYC от 2-ро поколение в корпоративните, облачните и HPC среди. През 2020 г. ще се очакват над 150 модела AMD EPYC-базирани облачни сървърни решения и 140 сървърни платформи.

AMD очерта отново своите финансови прогнози първото тримесечие на 2020 г. Компанията предвижда въздействието на COVID-19 (китайския коронавирус) да бъде малко, като приходите ще клонят към долната граница на предвижданията от около 1,8 млрд. долара. Финансовите прогнози за цялата 2020 г. остават непроменени.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X