Компютърен Хардуер

Ampere ще конкурира Intel и AMD с нови сървърни процесори

Александър Главчев

Ampere Computing обяви своя нова серия сървърни процесори - Altra. Те са базирани на ARM архитектура и според компанията могат да конкурират продуктите от сериите Xeon на Intel и Epyc на AMD.

Според Tom's Hardware процесорите Altra предлагат до 80 изчислителни ядра при топлоотделяне от 210W. За сравнение топлинната мощност нс 64-ядрения сървърен Epyc 7742 достига 225W.

80-ядреният флагман на Ampere поддържа 64-битови инструкции и работи на честота до 3GHz. За разлика от конкурентите си обаче той не поддържа едновременна обработка на няколко потока от данни на едно ядро.

За основа на чипа е използвана архитектурата ARM 8.2+. Всяко от ядрата разполага с по 64KB кеш от първо ниво и 1MB - от второ. В зависимост от модификацията споделеният кеш от трето ниво достига до 32MB. Altra поддържат до осем канала DDR4-3200, като максималното количество оперативна памет е 4TB. Поддържат се и до 128 PCI-E 4.0 ленти в еднопроцесорен режим и до 192 - в двупроцесорен.

Ampere сравни своя 80-ядрен процесор с моделите AMD Epyc 7742 и Intel Xeon Platinum 8280. По нейни данни новият ѝ продукти изпреварва над два пъти по производителност решението на Intel (на изображението долу). Редно е да се отбележи обаче, че въпросният процесор на Intel е оборудван със значително по-малко ядра - 28 (и може да обработва до 56 нишки). Той видя бял свят през второто тримесечие на 2019 г. и се изготвя по 14-нанометрова технология. Altra пък е 7-нанометров.

Ampere ще конкурира Intel и AMD с нови сървърни процесори

От компанията се хвалят и с подобрена енергийна ефективност. По нейни данни новият ѝ флагман изпреварва 1,14 пъти решението на AMD и 2,11 пъти това на Intel.

Ampere Computing е основана през 2015 г. от Рене Джеймс - бивш президент на Intel, която през същата година напусна компанията. Засега не се съобщава кога сега представените продукти ще се появят на пазара. Ampere не разполага със собствени фабрики. Както и AMD тя ще се възползва от производствените услуги на TSMC.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X