Компютърен Хардуер

Via готви нов x86 процесор – конкурент на Intel и AMD

Александър Главчев

За пръв път години на пазара ще се появи нов процесор за настолни компютри, който няма да е производство на Intel или AMD. Става въпрос за продукт на тайванската компания Via Technologies, за която пък той е първият чип за поставяне в сокет от 15 години насам. Основна особеност на хардуера ще бъде поддръжката на сървърни инструкции, както наличието на копроцесор за задачи, използващи изкуствен интелект.

Процесорът се очаква да се казва CenTaur, по името на дъщерна компания на Via. По предварителни данни това ще е 2,5-гигахерцов, 8-ядрен, 64-битов чип, произвеждан по 16-нанометрова технология. Той ще поддържа 4-канална DDR4 памет и до 44 ленти PCI-Express 3.0. Пазарният дебют се очаква през втората половина на 2020 г., като за производството ще бъде ангажирана тайванската компания TSMC.

Сайтът SemiAccurate публикува технически данни както и снимки на процесора, на които той може да се види с и без алуминиева термо капачка. Кадрите са направени по време на изложението CES 2020 в началото на януари, но се появяват в интернет едва сега.

Via готви нов x86 процесор – конкурент на Intel и AMD

Важна особеност на дизайна е т.нар. "кръгова шина", която ще свързва всички негови компоненти. Сред тях е споменатият процесор за ИИ, Ncore, който ще може да извършва до 20 трлн. Операции в секунда.

Интересно е да се припомни, че Via Technologies не е новак на пазара на процесори. Тя е основана в САЩ и през 80-те и 90-те години на миналия век компанията бе конкурент на Intel и AMD. По-късно седалището ѝ се мести в Тайпей.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X