Компютърен Хардуер

Продажбите на смартфони ще отбележат лек ръст през 2020

Мария Динкова

Миналата година глобалните продажби на смартфони отбелязаха спад от 2%. Това се случва за първи път, откакто анализаторите следят тенденциите, като в случая на Gartner това обхваща цели 11 години. След като миналата седмица компанията представи своите глобални прогнози за всички устройства, сега тя се фокусира върху стойностите при смартфоните, които се оказват малко по-позитивни, пише TechCrunch.

Експертите очакват глобалните продажби на смартфони да отбележат лек ръст през 2020 или по-точно 3% увеличение. Това е малък успех, но след няколко години на стагнация и след това на спад, малката победа все пак е победа.

Една от основните причини за промяната е фактът, че 2020 трябва да бъде първата година, в която най-накрая 5G ще се отплати реално на производителите. Разбира се Apple се очаква да влезе в играта в края на годината, с новия iPhone, докато новата серия от Qualcomm чипове помагат създаването на по-евтини 5G устройствa да се превърне в реалност.

Според прогнозите продажбите на 5G телефони ще имат най-голямо влияние в Китай и в по-широкия Азиатско-тихоокеански регион. Тези области ще постигат съответно увеличение от 5,1% и 5,7% в общите продажби. Близкият изток и Северна Африка междувременно трябва да отбележат по-висок ръст от 5.9%.

В крайна сметка 5G обаче е само временно решение за понижаващите се продажби на смартфони. Без радикална промяна във функционалността или дизайна е трудно да си представим продажбите на смартфони да променят значително своята траектория през следващите години.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X