Компютърен Хардуер

Лондон ще използва камери за лицево разпознаване в реално време

Мария Динкова

Лондонската полиция обяви противоречив план за използване на технология за лицево разпознаване в реално време, която ще помогне на служителите на реда да идентифицират заподозрени и да гарантират сигурността в британската столица, пише CNN.
Технологията ще бъде разположена на местата, където спорред данните е по-вероятно да бъдат локализирани хората, отговорни за сериозни престъпления като нападения с огнестрелни оръжия и ножове. Камерите ще бъдат насочени към малки определени зони, за да сканират лицата на хората, които преминават.

"Като модерна полицейска сила, вярваме, че е наш дълг да използваме новите технологии, за да гарантираме сигурността в Лондон. Ние прилагаме изпитана технология, като подобни решения вече са широко разпространени в Обединеното кралство в частния сектор", коментират от полицията.
Технологията, която е разработена от японската компания NEC, е самостоятелна и не е свързана към никакви системи за изображения.
Решението следва разследване, проведено през октомври, по отношение на лицевото разпознаване в реално време от британската служба на Информационния комисар, който повдигна въпроси за точността и неприкосновеността на данните. В тази връзка бяха посочени доказателства, че технологията дискриминира жените и цветнокожите – въпрос, документират в САЩ, където решението е забранено в няколко града.

Например в Калифорния, включително Сан Франциско и Окланд, както и в Съмървил, Масачузетс, решиха, че рисковете на лицевото разпознаване надхвърлят ползите и забраниха използването на технологията. Индия от друга страна я прилага, за да открива изчезнали деца и иска да изгради най-голямата в света система за лицево разпознаване.
В края на миналата седмица информационният комисар Елизабет Денам призова британското правителство незабавно да приеме правила, които да регламентират лицевото разпознаване в реално време. "Ние бяхме уверени от полицията, че те обмислят влиянието на тази технология и предприемат стъпки за намаляване на намесата и съобразяване с изискванията за защита на данните", допълват от службата.
Същевременно редица организации подчертаха, че подобни нововъведения ще нарушат демократичните свободи на гражданите. "Технологията за лицево разпознаване дава на държавата безпрецедентна власт да следи и наблюдава всеки един от нас, нарушавайки нашата неприкосновеност и нашето свободно изразяване", коментира Клеър Колиер от Liberty.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X