Компютърен Хардуер

Intel обяви рекордно четвърто тримесечие на 2019 г.

Александър Главчев

Неочаквано силно последно тримесечие на 2019 г. обяви Intel. От компанията гледат с оптимизъм напред, чертаейки планове за увеличаване на производството и преминаване към първата итерация на своя 10-нанометров технологичен процес.

Intel докладва 20,2 млрд. долара оборот за последните месеци на миналата година – с 8 на сто повече спрямо аналогичния период на 2018-та. Печалбите за периода пък са нараснали с 9%, достигайки 6,9 млрд. долара. За първото тримесечие на 2020-та очакванията са оборотът да надмине миналогодишния и да надвиши 19 млрд. долара.

Поделението Client Computing Group на компанията докладва 10 млрд. долара приходи – с 2% повече спрямо миналата година. Звездата обаче е Data Center Group, откъдето се хвалят с 19% ръст, достигайки 7,2 млрд. долара.

Сред основните причини за доброто представяне на първото поделение са силните продажби на компютри в края на 2019 г. във връзка с края на поддръжката на Windows 7. Занапред компанията очаква силна конкуренция от страна на AMD. Предвижда се нарастване на производството, но засега Intel продължава да изпитва затруднения при доставките на търсените количества чипове за персонални компютри.

Бизнесът с компютърни компоненти на компанията се обалгодетелствал от преминаването към 10 нанометра, като 44 системи вече използват технологията – 10-тото поколение Ice Lake чипове. За тази година Intel планира и други такива продукти, сред които дискретен графичен процесор.

За справяне със споменатия недостиг компанията е увеличила производството на 14-нанометрови чипове, което в комбинация с навлизането на 10-нанометровия процес е довело до 25 на сто ръст производствения капацитет на силициеви заготовки. Трайно подобрение в доставките се очаква през второто полугодие на 2020-та.

През настоящата година Intel очаква лек спад в приходите от потребителски продукти. До лятото процесът по замяна на стари Windows 7 машини ще е приключил.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X