Компютърен Хардуер

Intel работи върху 7-нанометров графичен чип от следващо поколение

глав

Intel DG2, високо производителна дискретна видеокарта на компанията, ще бъде базирана на 7-нанометров процес и ще бъде произвеждана от TSMC, пишат от Techradar. Междувременно първата видеокарта на Intel, DG1 (на снимката), засега се доставя само на разработчици на игри и графични приложения, за да могат те да се запознаят с нейната архитектура.

Intel DG1 бе показана на тазгодишното изложение CES 2020, като посетители имаха възможност поиграят игри на лаптоп, оборудван такъв графичен чип.

Редно е да се отбележи, че това не е първият път, в който в интернет се появява информация за DG2. Разработката на картата бе разкрита миналото лято, след като в мрежата изтече драйвър, предназначен за графична карта на Intel.

Информацията за производителя на чиповете е анонимна и повдига въпроса защо Intel би се нуждала от външен такъв. Възможно е компанията просто да няма достатъчен капацитет за производство на процесори и видео чипове. Очевидно е, че първите биха били с предимство.

Паралелно с това обаче съвременните видеочипове на AMD, които също се произвеждат от TSMC, са 7-нанометрови. След две години тази технология вероятно няма да е върхова. Според някои обаче твърде вероятно е с първите си продукти Intel да се насочи към средния ценови сегмент и в този смисъл залагането на по-достъпна технология звучи логично.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X