Компютърен Хардуер

Intel връща стара функция в новите си процесори, за да се бори с AMD

Александър Главчев

С пускането на новото 10-то поколение процесори Comet Lake-S от Intel възнамеряват да изострят конкуренцията на пазара на настолни компютри и да върнат разклатените си позиции заради конкурентните чипове от серията Ryzen на AMD. За тази цел компанията възнамерява да осигури поддръжка на многопоточност (multithreading) във всичко свои бъдещи продукти. Това съобщиха от Wccftech, позовавайки се на информирани анонимни източници.

Някои процесори от 9-то поколение на Intel, в това число модели от среден и горен клас, идват с активирана Hyper Threading функция, която позволява обработка на два потока от данни на всяко физическо ядро. Тя обаче носи със себе си повишено енергопотребление и топлоотделяне и изключването ѝ позволи на компанията да представи чипове, работещи на по-високи тактови честоти в рамките на традиционните топлинни пакети. Междувременно Hyper Threading може да носи значително увеличаване на производителността при условие, че софтуерът е написан така, че да се възползва от функцията.

Заедно с новите процесори се очаква дебют и на сокета LGA 1200 и чипсетите от серия Intel 400. По данни на Wccftech новата платформа може да види бял свят още през февруари. Информация за нея пък може да бъде публикувана в рамките на изложението CES 2020 в Лас Вегас, започващо на 7 януари. По официални данни Comet Lake-S чиповете се очакват през първото тримесечие на 2020 г.

По предварителна информация платформата ще поддържа до 10 изчислителни ядра, до девет линии PCH-H и до 40 ленти PCIe 3.0. Също така тя ще може да обработва видео и игри при 4К резолюция и ще поддържа Wi-Fi 6.

Описаната многопоточност се очаква да се завърне дори в бюджетните настолни чипове. 4-ядрените 65-ватови процесори Core i3-10300 се очаква да работят на 3,7 GHz, а турбо режим честотата на ядрата да достига 4,2 GHz. При Core i5-10400 честотите ще бъдат съответнои 3,5 и 4,1 GHz, но този чип предлага 6 изчислителни ядра (т.е. 12 потока). За сравнение настоящият му аналог от девето поколение, Core i5-9400 идва с шест ядра, не поддържа Hyper Threading, като базовата му честота е 2,9 GHz, а максималната – 4,1 GHz. Сред топ предложенията пък ще процесорът Core i9-10900, идващ с 10 ядра (20 потока). Според наличната информация този модел е ранен стадий на разработка засега преминава тестове при честота 2,5 GHz.

Платформата Comet Lake-S запазва съвместимостта с UDIMM модули оперативна памет DDR4-2666 и ще поддържа до 32 GB на канал.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X