Компютърен Хардуер

Българска компания прави супер компютри

Иван Гайдаров

Българската компания "Перси" ООД вече има опит в изграждането на мощни компютри за клиенти в чужбина. "Готови сме да помагаме на правителството за изграждането на суперкомпютъра в България", заяви Александър Соломахин, CIO на "Перси". В Европейския съюз (ЕС) ще бъдат изградени общо 8 суперкомпютъра и България успя да се пребори за домакинството на един от тях.

"Перси" ООД доставя сървъри, работни станции и дискови масиви на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН). "Работим с централата от 2012 г. и преборваме конкуренцията от цяла Европа. Това е сериозен атестат за "Перси" ООД и за България", обясни Александър Соломахин.

При организирането на една международна обществена поръчка, първо до всички страни участнички в ЦЕРН се разпраща едно пазарно проучване, в което фирмите се представят. Организацията избира тези, които отговарят на нейните първоначални критерии и вече до тях биват изпратени условията, по които се оферира. Нещата са дефинирани изключително точно и прецизно и от организационна, и от техническа гледна точка. Няма място за неточна оценка кой ще изпълнява поръчката. След като фирмите върнат оферти, те избират една, две или три компании, които изпълняват поръчката, каза още Соломахин. Според него за да се направи добра оферта, трябва да има добри условия от производителите на модули, дискове, шасита, памети. Трябва да се гарантират и доставките.

ЦЕРН пуска маркетингово проучване с десет страници въпроси, на които трябва да се отговори. След като преценят, че компанията отговаря на техните критерии, я канят да участва в конкурса. Пускат се около стотина такива проучвания, одобряват се 40-50 за оферти, 15-20 оферират, а една или две получават поръчка. Интересното е, че те купуват по тотална цена на притежание за 3 години - включва цената на техниката, транспорта, консумацията на електричество, плюс цената на резервните части, които гарантират определен срок за обслужване.

Компанията "Перси" ООД има собствен бранд за компютърни и сървърни конфигурации "STINGER". Те са проектирани за постигане на изключителна производителност с оптимизиране на натоварването и хардуерно подобрена сигурност. Това е резултат от значителен напредък в дизайна на входно-изходната архитектура, паметта, съхранението на данни и мрежовите технологии. Системите позволяват гъвкав подход при проектирането на конфигурации, подходящи за широк спектър от задачи – от стандартни приложения до критични бизнес операции, анализ на данни в реално време и изкуствен интелект.

Перси ООД е системен интегратор и производител на висококачествени сървърни и компютърни системи. Фирмата присъства на пазара повече от 29 години и непрекъснато внедрява водещи идеи и технологии в производството си. Сертифицирана е по ISO 9001:2015, ISO 27000, ISO 14000, AQAP за качество по стандартите на NATO - стандарти, гарантиращи отлична организация на търговския, производствения и сервизния процес. Регистрираната търговска марка "STINGER" осигурява на потребителите безкомпромисна 36-месечна гаранция върху труда и компонентите в тях. Всички сървърни и компютърни конфигурации преминават тестове за качество, стабилност и съвместимост с най-разпространените операционни системи. Квалифицираните специалисти на фирмата предлагат на клиентите комплексна услуга – от проучване и формулиране на изискванията, през проектиране и изработване на системите до пълната им интеграция.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X