Компютърен Хардуер

Lenovo и Qualcomm създадоха компютър с достъп до 5G

Владимир Владков

Lenovo и Qualcomm представиха нов компютър, който според тях е първият, който ще има достъп до 5G мрежа благодарение на вградения процесор Snapdragon. Продуктът обаче ще се появи на пазара едва през 2020 г.

Бъдещият компютър бе представен на изложението Computex в Тайван под мотото “Project Limitless”. Джонсън Джи, старши вицепрезидент на бизнес групата за персонални компютри в Lenovo, каза, че с „реалното навлизане на 5G в персоналните компютри ние удовлетворяваме нуждите на потребителите от висока скорост – по-бърз пренос на файлове и поточно излъчване на видео в 4K , 8K и дори на AR/VR, по-бързи и по-качествени видеочатове в движение, дори по-бързо опресняване на екрана при мобилни игри“.

Още преди няколко години Qualcomm обяви концепцията си за непрекъснато свързани компютри, а оттогава редица компании пуснаха на пазара продукти, които да подкрепят тази технология. До днес тези продукти използваха LTE мрежи. Много неща бяха направени и относно използване на потенциала на 5G за свързване на устройства с най-различни форм фактори, като първи се възползваха смартфони и Wi-Fi „горещи точки“.

„Подобренията на капацитета, на латентността ще променят начина, по който хората използват своите компютри. Вече разчитате на мрежа без никакви ограничения“, каза Майкъл Нунес от Qualcomm Technologies. Той очаква, че новото устройство ще бъде привлекателно за редица пазари, включително предприятията, тъй като предлага много голяма гъвкавост.

„Предприятията днес са прекалено обвързани със сградата или с кампуса. 5G премахва тези граници: вие можете да работите от всяко място и имате същия достъп до приложения и данни, както и колегата ви в локалната мрежа“, добавя той.

Project Limitless разчита на платформата 8cx на Qualcomm, която според компанията е „първата в света 7-нанометрова платформа, създадена специално за персонални компютри, предлагащи 5G свързаност.“ Продуктът използва 5G модема X55 на щатската компания, който включва и LTE модема X24 (Категория 22) за места, в които няма 5G покритие. В тези райони модемът Snapdragon X55 може да постигне пикови скорости до 2,5 Gbps, което е най-бързата връзка за 4G свъразност днес. Платформата е съвместима с всяка радиочестотна лента, използвана от глобалните оператори във всеки регион, добавят от Qualcomm.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X