Компютърен Хардуер

HPE и Nutanix ще предоставят съвместна хибридна облачна услуга

Владимир Владков

Hewlett Packard Enterprise (HPE) ще си сътрудничи с Nutanix, за да предостави хибриден облак като услуга. Чрез това партньорство HPE ще предлага софтуера на Nutanix Enterprise Cloud OS, който включва безплатния хипервайзор Nutanix AHV, предоставян през HPE GreenLake – моделът като услуга на HPE за предоставяне на корпоративен ИТ хардуер.

Днешната линия Greenlake на HPE включва Amazon Web Services, Microsoft Azure и Azure Stack като услуга. Новото партньорство разширява възможностите към организации, които искат да внедрят хиперконвергентна инфраструктура на Nutanix, която комбинира системите за съхранение и изчислителни мощности в едно устройство.

Съществен плюс е, че платформата Nutanix осигурява безплатен хипервайзор AHV. Това означава, че чрез партньорството HPE/Nutanix HPE ще може да предоставя на своите потребители алтернатива на VxRail, решение, при което хардуер на Dell-EMC се използва за стартиране на VMware.

Досега Nutanix печелеше клиенти, предлагайки алтернатива на сървърите HPE x86 Proliant за центрове за данни. Чрез предоставяне на свое собствено устройство, използващо сървър Supermicro, компанията предлагаше и виртуализаираната си платформа AHV върху редица водещи сървърни платформи, включително HPE Proliant. Чрез новото партньорство, Nutanix и HPE планират да предлагат хардуер на HPE, стартиращи AHV.

„Стотици световни клиенти сега използват HPE GreenLake, за да се възползват от предимствата на облачното изживяване, съчетано с сигурността, управлението и производителността на приложенията на място при клиента, като плащат за услугата на базата на действителното потребление“, коментира новината Антонио Нери, президент и главен изпълнителен директор на HPE.

Напълно управляваната хибридна облачна услуга се позиционира като средство предприятията да получат да намалят драстично разходи за притежание. Двете фирми заявяват, че технологията на Nutanix може да намали часовете за работа на ИТ персонала - с 61% при внедряване, управление и поддръжка в сравнение с традиционната инфраструктура, а това позволява по-бързо и ефективно предоставяне на услугите на HPE GreenLake.

Според HPE, комбинацията между HPE GreenLake и софтуера Nutanix Enterprise Cloud OS ще позволи стартиране на виртуализирани работни натоварвания от най-висок клас като тези на SAP, Oracle и Microsoft, както и поддръжка на виртуализирани приложения за големи дани като Splunk и Hadoop.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X